Putin’den Ukrayna ve NATO açıklaması
Rusya başkanı Putin, “NATO’nun aksiyon planında Rusya düşman olarak değerlendiriliyor” açıklamasını yaptı.
Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna temalı toplantının akabinde ortak basın toplantısı düzenledi.
Putin’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyleki:
* Sayın Macron ile bugünkü görüşmeler her zamanki üzere olarak önemli bir biçimde gerçekleşti, manalı ve faydalıydı.
* NATO’nun aksiyon planında Rusya düşman olarak bedellendiriliyor.
* NATO, Rusya’ya ders vermeye kalkıyor.
* NATO üyeleri Ukrayna’ya silah pompalamayı sürdürüyor, bu husus Macron ile görüşüldü.
* Beğenin ya da beğenmeyin Minsk Mutabakatlarına uymak zorundasınız.
* Macron’un dikkatini Kiev’in Minsk Mutabakatlarına riayet etmemesine çektim.
* Kiev, Minsk Mutabakatlarını ortadan kaldırmayı amaçlıyor.
* Macron ile görüşmemde güvenlik garantileri ele alındı.
* ABD ve NATO, Rusya’nın güvenlik garantileri konusunda başat telaşları görmezden geldi.
* Rusya, 30 yıldır NATO’yu Moskova’nın tasalarını görmezden gelen adımlar atmaması için ikna etmeye çalışıyor.
* Rusya’nın ABD ve NATO’ya göndereceği cevap hakkında Macron’u bilgilendirdim.
* Şayet güvenlik her insanın dilek ettiği bir şeyse, Rusya sonlarına silah konuşlandırma fikrinden niye vazgeçmiyorlar?
* Güvenlik garantilerinde Rusya’nın yerine getirmeyeceği tek bir karar yok.
* Rusya, Kırım’ın askeri sistemlerle Ukrayna’ya döndürülmeye çalışılmasına müsaade vermeyecek.
* Ukrayna NATO’ya katılır ve Kırım’ı döndürmeye çalışırsa, Avrupa ülkeleri otomatik olarak savaşa sürüklenecek ve bunun kazananı olmayacak.
* Kiev’deki görüşme Macron için kuvvetli olabilir.
* Rusya’nın Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ihlal ettiği konusunda hemfikir değiliz.
* Mali’deki yetkililer, Wagner özel güvenlik şirketine devlet seviyesinde davette bulundu, Rus makamlarını buna itiraz edeceği bir durum yok.
* Rusya, (eski Ukrayna Devlet Lideri Pyotr) Poroşenko’ya insani niçinlerle sığınma hakkı vermeye hazır.
“AVRUPA İÇİN BARIŞÇIL BİR YOL BULMAK HÂLÂ MÜMKÜN”
Macron’un açıklamalarından satır başları ise şu biçimde:
* (Belarus Devlet Lideri Aleksandr) Lukaşenko’nun Belarus’taki nükleer silahlar hakkındaki kelamlarından telaşlıydım lakin Putin beni bu mevzuda teskin etti.
* Fransa ile Rusya’nın irtibatı mevcut, ortaklarımızla görüşmeyi sürdüreceğiz.
* Avrupa için barışçıl bir yol bulmak hâlâ mümkün.
* Avrupa’da istikrarı tesis etmek için yeni düzeneklere muhtaçlığımız var, bu mevcut muahedeleri revize ederek mümkün olmaz.
* Rusya ile Avrupa Birliği’nin, durumun istikara kavuşturulması ve tansiyonun azaltılması için özel önlemler üzerinde mutabakatı gerekiyor.
* Rusya ile Avrupa, güvenlik garantileri konusunda ortak çalışmalı.
* Güvenik üzerine tahliller yenilikçi olabilir.
* Putin ile Ukrayna’ya yönelik tavırda ortaklaştığımız noktalar oldu.
* Önümüzdeki günlerde Putin ile Ukrayna konusunda telefonla bir görüşme yapma imkanım daha olacak.
Alıntıdır
Rusya başkanı Putin, “NATO’nun aksiyon planında Rusya düşman olarak değerlendiriliyor” açıklamasını yaptı.
Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna temalı toplantının akabinde ortak basın toplantısı düzenledi.
Putin’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyleki:
* Sayın Macron ile bugünkü görüşmeler her zamanki üzere olarak önemli bir biçimde gerçekleşti, manalı ve faydalıydı.
* NATO’nun aksiyon planında Rusya düşman olarak bedellendiriliyor.
* NATO, Rusya’ya ders vermeye kalkıyor.
* NATO üyeleri Ukrayna’ya silah pompalamayı sürdürüyor, bu husus Macron ile görüşüldü.
* Beğenin ya da beğenmeyin Minsk Mutabakatlarına uymak zorundasınız.
* Macron’un dikkatini Kiev’in Minsk Mutabakatlarına riayet etmemesine çektim.
* Kiev, Minsk Mutabakatlarını ortadan kaldırmayı amaçlıyor.
* Macron ile görüşmemde güvenlik garantileri ele alındı.
* ABD ve NATO, Rusya’nın güvenlik garantileri konusunda başat telaşları görmezden geldi.
* Rusya, 30 yıldır NATO’yu Moskova’nın tasalarını görmezden gelen adımlar atmaması için ikna etmeye çalışıyor.
* Rusya’nın ABD ve NATO’ya göndereceği cevap hakkında Macron’u bilgilendirdim.
* Şayet güvenlik her insanın dilek ettiği bir şeyse, Rusya sonlarına silah konuşlandırma fikrinden niye vazgeçmiyorlar?
* Güvenlik garantilerinde Rusya’nın yerine getirmeyeceği tek bir karar yok.
* Rusya, Kırım’ın askeri sistemlerle Ukrayna’ya döndürülmeye çalışılmasına müsaade vermeyecek.
* Ukrayna NATO’ya katılır ve Kırım’ı döndürmeye çalışırsa, Avrupa ülkeleri otomatik olarak savaşa sürüklenecek ve bunun kazananı olmayacak.
* Kiev’deki görüşme Macron için kuvvetli olabilir.
* Rusya’nın Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ihlal ettiği konusunda hemfikir değiliz.
* Mali’deki yetkililer, Wagner özel güvenlik şirketine devlet seviyesinde davette bulundu, Rus makamlarını buna itiraz edeceği bir durum yok.
* Rusya, (eski Ukrayna Devlet Lideri Pyotr) Poroşenko’ya insani niçinlerle sığınma hakkı vermeye hazır.
“AVRUPA İÇİN BARIŞÇIL BİR YOL BULMAK HÂLÂ MÜMKÜN”
Macron’un açıklamalarından satır başları ise şu biçimde:
* (Belarus Devlet Lideri Aleksandr) Lukaşenko’nun Belarus’taki nükleer silahlar hakkındaki kelamlarından telaşlıydım lakin Putin beni bu mevzuda teskin etti.
* Fransa ile Rusya’nın irtibatı mevcut, ortaklarımızla görüşmeyi sürdüreceğiz.
* Avrupa için barışçıl bir yol bulmak hâlâ mümkün.
* Avrupa’da istikrarı tesis etmek için yeni düzeneklere muhtaçlığımız var, bu mevcut muahedeleri revize ederek mümkün olmaz.
* Rusya ile Avrupa Birliği’nin, durumun istikara kavuşturulması ve tansiyonun azaltılması için özel önlemler üzerinde mutabakatı gerekiyor.
* Rusya ile Avrupa, güvenlik garantileri konusunda ortak çalışmalı.
* Güvenik üzerine tahliller yenilikçi olabilir.
* Putin ile Ukrayna’ya yönelik tavırda ortaklaştığımız noktalar oldu.
* Önümüzdeki günlerde Putin ile Ukrayna konusunda telefonla bir görüşme yapma imkanım daha olacak.
Alıntıdır