Raab: İstihbarat Kabil’in bu yıl düşmesini beklemiyordu

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
Raab: İstihbarat Kabil’in bu yıl düşmesini beklemiyordu
Afganistan’daki krizi görüşmek üzere İngiltere Parlamentosunun Dışişleri Komitesi acil toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Dominic Raab, İngiltere istihbaratının Afganistan hükümetinin bu yıl düşmesini beklemediğini belirtti.

Milletvekillerinden oluşan komite toplantısında açıklamada bulunan Raab, “Yaptığımız temel kıymetlendirme, Ağustos ayının sonuna kadar askeri birliklerin geri çekilmesi ile istikrarlı bir bozulma görüleceği ve Kabil’in bu yıl düşmesinin mümkün olmadığı yönündeydi” dedi.

Raab, Taliban’ın Afganistan denetimini ele geçirme niyetinin açık bulunmasına karşın, Batı’nın Taliban’ın kapasitesini yanlış değerlendirdiğini belirterek, yaşananlardan “çıkarılması gereken dersler” olduğunu söylemiş oldu. Raab, bunun hükümetin acil durum planlaması yapmadığı yahut öbür teklifleri test etmediği manasına gelmediğini de kelamlarına ekledi.

Raab, İngiltere istihbarat servisinin, batılı ülkelerin askerlerinin bölgeden çekilmesinden aylar daha sonra, Taliban’ın Afganistan üstündeki denetimini pekiştireceği istikametinde değerlendirmede bulunduğunu deklare etti.

RAAB BÖLGEYİ ZİYARET EDECEK

Raab, krizi görüşmek üzere Pakistan’da dahil olmak üzere bölgeye seyahat edeceğini aktardı. Bu günlerin Taliban ile münasebet kurmanın birinci günleri olduğunu belirten Raab, Taliban’ın tanınması için yardım nazaranvlilerine inançlı bir ortam sağlama üzere testleri geçmesi gerektiğini deklare etti. Raab, İngiltere’ye gelmeye uygun yüzlerce kişinin Afganistan’da kaldığını söylerken, tam sayıdan emin olamadığını belirtti.

“İSTİFA ETMEYİ DÜŞÜNMÜYORUM”

Taliban’ın Kabil’e ilerlemesi ve Afganistan’dan ayrılmak için yardım isteyen insanlardan gelen binlerce çağrıyı yanıtlamadığı tez edilen Raab, Girit’te tatil yapması niçiniyle bakılırsavinden istifa etmesi tarafında davette bulunulmuştu. Raab, mart ile ağustos ayları içinde Afganistan’ın gündemde olduğu 40’tan fazla toplantı yaptığını aktardı. Tatile hangi tarihte gittiğini söylemeyi reddeden Raab, istifa etmeyi düşünmediğini deklare etti.

Alıntıdır