Rusya-Ukrayna krizi büyüyor: Savaş öncesi son hazırlıklar

ManaTerapy

Global Mod
Global Mod
16 Haz 2021
4,527
0
0
Rusya ve Ukrayna içinde yaşanan kriz sürerken, Rusya’nın hududa asker yığmasının akabinde NATO ve ABD’den yeni bir karşı adım geldi. Rusya’nın ‘olası bir işgal’ öncesi ‘siber saldırılar’dan yararlanabileceğini ön nazarann Batı bloğu, önlem için yeni bir adım attı.

Rusya ve Ukrayna içinde son periyotta yaşanan gerginlik, NATO ve ABD’nin de devreye girmesi güzelce tırmanırken, Rusya’nın epey yakında Ukrayna’yı işgal etmeye başlayabileceği telaffuzlarının akabinde Batı’dan yeni bir adım geldi.

ABD merkezli New York Times gazetesi, ABD ve İngiltere’nin, mümkün bir işgaldilk evvel Ukrayna’nın elektrik şebekesi, bankacılık sistemi ve öteki kıymetli altyapısına yönelik rastgele bir Rus siber saldırısına karşı koymak için Kiev’e uzmanlar gönderdi.

The New York Times’ın bildirdiğine nazaran, ABD istihbaratı Kremlin’in Ukrayna Devlet Lideri Zelenskiy’i maharetsiz göstermek ve otoritesini baltalamak için bir ‘siber saldırı’ buyruğu verebileceğine inanıyor.

ABD’li ve İngiliz yetkililer, Ukrayna’ya kaç uzmanın gönderildiği konusunda yorum yapmaktan kaçınırken, bir İngiliz hükümet sözcüsü, yardımın büsbütün savunma emelli olduğunu söylemiş oldu.

SONA 100 BİN ASKER GÖNDERDİ

ABD Senatosu istihbarat komitesinin bir üyesi New York Times’a, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması halinde birinci atağın ‘siber saldırı’ olarak yapılacağını ön gördüklerini söylemiş oldu.
Maine’den bağımsız bir senatör olan Angus King, “Ukrayna’ya bir istila yahut öbür bir tıp hücum olursa, bunun siber atak ile başlayacağına dair en ufak bir kuşku olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Rusya ve Ukrayna içinde gerginliğin tırmanması ile Moskova idaresi, Ukrayna sonuna yaklaşık 100 bin asker yığdı. İşgal etmeyi planladığını reddediyor, lakin NATO’dan güçlerini doğu ve orta Avrupa’dan çekmesini talep ediyor.

PUTİN’DEN GÖZDAĞI

Kremlin, NATO’nun doğuya yanlışsız genişlemesinin Rus ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu öne sürerken, bu tez batı askeri ittifakı tarafınca reddediliyor.

Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin dün yaptığı açıklamada, iki ülke içindeki tansiyona NATO ve müttefiklerinin niye olduğunu söylemiş oldu. Putin, üst seviye kumandanlara yaptığı konuşmada, “Şu anda olanlar, Avrupa’da artan tansiyonlar, yolun her adımında onların hatası” dedi. “Batılı meslektaşlarımız bu açıkça saldırgan tavrı sürdürürse, uygun askeri-teknik tedbirleri alacağız ve düşmanca adımlara sert reaksiyon vereceğiz.”dedi.

Eleştirmenler, Kremlin’i düşmanları gaye almak için bilgisayar korsanlarını (istihbarat casusları yahut siber suçlular) kullanmakla suçluyor.