Rusya-Ukrayna savaşı: Bütün dünyayı etkileyen fotoğrafın ardındaki bayan konuştu

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
Rusya-Ukrayna savaşı: Bütün dünyayı etkileyen fotoğrafın ardındaki bayan konuştu
54 gündür devam eden Rusya-Ukrayna savaşında akıllara kazınan imajlardan biri de ailesiyle Ukrayna’dan kaçmaya çalışan bir çocuğun sırtına ismi, adresi ve şahsi ayrıntılarının yazılmasıydı. Çocuğun annesi İngiliz medyasına konuştu.

24 Şubat’ta Rusya’nın işgali ile birlikte milyonlarca Ukraynalı ülkeden kaçmaya çalışırken, savaşın birinci günlerinde çekilen bir manzara memleketler arası kamuoyunda kaygı yaratmış ve yaşanan paniğin boyutunu gözler önüne sermişti.

Ukraynalı anne Sasha Makoviy, küçük kızı Vira’nın sırtına doğum tarihini, ulaşabilecekleri kişinin irtibat ayrıntılarını ve başka ayrıntıları yazdı. Makoyiv, şu an ülkeden kaçtıklarını ve inançta olduklarını söylerken, İngiliz The Times gazetesine konuştu.

Ukrayna’dan kaçarak Fransa’ya sığınan Makoyiv, “O sırada Vira’yı kaybetmekten hayli korktum. Onu fazlaca uzun müddettir bekliyordum ve ailemle bir arada sevgi, kitaplar ve sanatla büyütmeyi sahiden epeyce istiyorum” dedi. Savaş başladıktan daha sonra ölmekten korkmadığını söyleyen Makoyiv, “Ölmekten korkmuyordum ancak ölsem, kimsenin Vira’ya bakmayacağı niyetinden korktum” sözünü kullandı. 33 yaşındaki Makoyiv, Fransa’nın güneyindeki Beziers yakınlarında kiralık bir konutta kaldığını da söylemiş oldu.

“FİKİR O SIRADA AKLIMA GELDİ”

Çocuğu Vira’nın Ruslar tarafınca kaçırılmasından da tasa ettiğini lisana getiren Makoyiv, “Vira’nın kim olduğunu bilmemesinden, ailesinden geçmişinden kopuk olmasından korktum. Ailesini kaybedenlerin akıl sıhhati için, geçmişini bilmek ve sevildiğini bilmek fazlaca önemli” sözünü kullandı.

Kızının sırtına ayrıntılarını yazma fikrini de açıklayan Makoyiv, “Yetkililer muhtemel bir acil durum sırasında dokümanlar, su, ilaç ve öteki materyallerin hazır tutulmasını istedi. Bilgiler içinde faydalanma durumunda makas ile elbiseleri kesme ile ilgili ayrıntılar da vardı. Bu sırada kıyafetlerin acil durumda çıkarılabileceğini fark ettim ve o sırada kızımın sırtına bu ayrıntıları yazdım” dedi.

Annesinin de bir süre Ukrayna’da kaldığını ancak bir yakınlarının, “Eşyaların ve sahip olduğun mallar değerli değil, senin hayatın kıymetli” dedikten daha sonra Polonya üzerinden Fransa’ya geldiğini de söyleyen Makoyiv, annesinin ülkeden kaçmasından bir hafta daha sonra yaşadıkları muhitteki bir binanın akın daha sonrasında yıkıldığını aktardı.

Alıntıdır