Rusya’dan kaçanlar geri dönüyor: ‘Türkiye’de çalışmalarımızın karşılığını alamadık’

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
Rusya’dan kaçanlar geri dönüyor: ‘Türkiye’de çalışmalarımızın karşılığını alamadık’
İngiliz The Guardian gazetesi, Rusya’yı terk edip Türkiye başta olmak üzere yabancı ülkelere kaçan şahıslarla konuştu. İstanbul, Erivan ve Tiflis üzere kentlere giden Rus vatandaşlarının ‘düşük maaşlar’ niçiniyle geri döndüğü vurgulanan haberde, ülkeden kaçanların yaşadıkları yer aldı. Kimileri, Rusya’nın ortasında bulunduğu durumu Kuzey Kore’ye benzetti.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde ikinci aya yaklaşılırken, Rusya’dan kaçanların sayısında da artış yaşanıyor. İngiliz The Guardian gazetesi, savaştan kaçan Ruslarla konuştu.

Savaş başladığında gazeteci olarak çalışan Olga Gladysheva da ülkesinden kaçan on binlerce Rus vatandaşından biri. Gladysheva, “Savaş başladıktan kısa bir süre daha sonra panik halinde İstanbul’a gerçek yola çıktım. Hudutlar kapanabilir diye ülkeden ayrılma bahtımın kalmayacağını düşündüm. Tüm arkadaşlarımın gittiğini gördüğüm için ülkede yalnız kalmak istemedim. Rusya’nın Kuzey Kore’ye dönüşmeye başladığını düşünüyorum” dedi.

Gladysheva İstanbul’a geldikten daha sonra tüm banka kartlarının bloke edildiğini söylerken, fonlara erişimi olan yakınları yardımıyla ayakta kaldığını vurguladı. Artık ise Rusya’ya geri döndü.

Gladysheva konuta döndükten daha sonra yaptığı açıklamada, “Geçen hafta döndüm. Açık konuşmak gerekirse, geri dönmek zorunda kalmamın ana sebebi paraydı. Moskova’da hala parasını ödediğim bir dairem var. Uzaktan çalışma seçeneğim vardı lakin bu en kolay seçenek değildi ve burada Moskova’da daha fazlaca kazanırdım. Türkiye’de hayat benim için sürdürülebilir değildi.” dedi.

TÜRKİYE’YE GİDENLER DÜŞÜK MAAŞLAR niçinİYLE GERİ DÖNÜYOR

Rusya’nın en büyük bilişim şirketlerinden birinde üst seviye bir yönetici de ismi açıklanmamak kaydıyla gazeteye yaptığı açıklamada, Rusya’dan kaçan ve İstanbul, Erivan ve Tiflis üzere kentlere giden şahısların buradaki düşük maaşlar niçiniyle ülkeye geri döndüğünü fark ettiğini söylemiş oldu.

Yönetici, “İnsanlar panik ortasında gittiler ve bir süre daha sonra anladılar: ‘Tamam, nasıl yaşamaya devam edeceğiz? diye kendilerine sordular. Hala durumdan nefret ediyorlar, hala tıpkı fikirde değiller ve ruhsal olarak kendilerini hala rahatsız hissediyorlar ve geri dönmek istemiyorlar. Fakat geri dönmezsek öteki bir yolu yok. “dedi.

Kremlin’in “özel operasyon” olarak isimlendirdiği savaşın başlamasından daha sonra kaç Rus’un ülkeyi terk ettiğine dair kesin bir bilgi yok. Teknoloji çalışanlarının yurt haricinde kuvvetli umutları olsa da, bu durum her Rus vatandaşı için geçerli değil.

Bir sanat danışmanı olan Dmitry, savaş başladığında “şok” ortasında olduğunu ve zarurî seferberlik söylentileri niçiniyle ülkeden kaçtığını söylemiş oldu.

Dmitry, “Vizesiz gidebileceğim en kolay yerlerden biri olan Özbekistan’a uçtum. Mart ayı sonlarında, zarurî seferberliğin yalnızca bir söylentiden ibaret olduğu netleştiğinde Moskova’ya geri döndüm. Avrupa’nın benim için bir seçenek olmadığını anladım.” dedi.

EKSERİYETLE YÜKSEK EĞİTİMLİ ŞAHISLAR KAÇIYOR

Uzmanlar, savaşın kışkırttığı Rus göç dalgasının olağandışı olduğunu, Mart ayı başlarında mecburî seferberlik söylentileriyle ateşlendiğini ve çoklukla daha küçük ülkelere seyahat eden yüksek eğitimli bireylerin yer aldığını vurguladı.

Teknoloji teşebbüsü HintEd’in kurucusu Artem Taganov, Rusya’nın teknoloji kesiminden göçün bir kesimi olarak Mart ayı başlarında Ermenistan’a giden isimler içinde yer aldı. Ortağı ve yatırımcıları, mecburî seferberlik endişeleri niçiniyle onu derhal ülkeyi terk etmeye çağırdı ve Ermenistan’da yeni bir şirket açmayı planladığını söylemiş oldu.

“GERİ DÖNDÜĞÜMÜZDE KARŞILAŞTIKLARIMIZA ÇOK ŞAŞIRDIK”

Lakin başşehir Erivan’da beş hafta kaldıktan daha sonra aile ve iş dertleri niçiniyle süreksiz olarak Moskova’ya geri döndü. Taganov, “İsteğim Ermenistan’da bir şirket açmaktı fakat eşim ve köpeğim hala Moskova’da. Şu anda oradan ayrılamazlar.” dedi.

Taganov, “Döndüğümde Z yahut V [savaşı destekleyen semboller] olan bir sürü otomobil olacağından korktum ancak yalnızca bir tane gördüm” dedi. “bir daha de burada atmosfer epeyce ağır. Tüm kitle irtibat araçlarımız, birfazlaca insanın savaşı desteklediğini söylüyor fakat bu gerçek değil. Yakın etrafımda kimse desteklemiyor. Buradaki herkes bu ‘özel harekat’tan bahsetmeye bile korkuyor. Kimse gülmüyor ve herkes üzgün.” dedi.

Rusların yurt dışına yerleşmesine yardımcı olan bir örgütü yöneten Ira Lobanovskaya, “Birçoğu dalga sırasında yalnızca nefes almak için panikle ülkeden ayrıldı. Görüyorum ki birtakım beşerler artık geri dönüyor. Fakat geri dönenlerden kimilerinin tekrar ayrılma planları yaptığını biliyorum. Tüm eşyalarını almak, evraklarını düzenlemek ve düzgün bir biçimde ayrılmak için somut planlar yapmak için Rusya’ya geri dönmeleri gerekiyordu.” dedi.

‘RUSLAR ARTIK SAVAŞI TAKİP ETMİYOR’

Mannheim merkezli Avrupa Ekonomik Araştırma Merkezi’nde mülteci göçüne odaklanan bir araştırmacı olan Katrin Sommerfeld, bir dizi faktörün Rusların yurtdışına seyahat etmesini zorlaştırabileceğini söylemiş oldu.

Geri dönenlerden kimileri, savaşa karşı ilgisizliğin çoklukla şaşırdıklarını söylüyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan yeni bir ankete göre, Rusların yarısından fazlası savaşı takip etmezken, mevzuyla ilgili bilgi almakla bile ilgilenmiyor.

Olga Gladysheva, “Sokaklarda insanların savaş yanlısı öfkeyle dolacağına dair müthiş sahnelere şahit olacağımı düşünmüştüm lakin aslında hayat devam ediyor” dedi. “Bütün barlar ve restoranlar hala her akşam tıklım tıklım dolu. Beşerler savaşı görmezden geliyormuş üzere geliyor. Bu daha da korkutucu.” dedi .

Alıntıdır