Salman Rüşdi’yi yaralayan saldırgan birinci kere basına konuştu: Hayatta kalmasına epeyce şaşırdım

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
Salman Rüşdi’yi yaralayan saldırgan birinci kere basına konuştu: Hayatta kalmasına epeyce şaşırdım
Ünlü muharrir Salman Rüşdi’yi bıçakla saldırarak ağır yaralayan saldırgan Haydi Matar, basına verdiği birinci röportajda dikkat çeken açıklamalar yaptı. Matar, Rüşdi’nin tartışmalı Şeytan Ayetleri kitabının yalnızca iki sayfasını okuduğunu belirtti.

Dünyaca ünlü Hint asıllı müellif Salman Rüşdi’nin geçen hafta New York’ta katıldığı bir aktiflikte bıçaklı taarruza uğramasının yankıları sürerken, saldırgan Haydi Matar cezaevinde verdiği röportajda dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Bazı Müslüman bölümlerde büyük reaksiyonlara yol açan Şeytan Ayetleri kitabı niçiniyle İran’ın eski dini önderi Ruhullah Humeyni’nin 1989’da hakkında vefat fetvası verdiği Selman Rüşdi, taarruzda ağır yaralanmıştı. Hastane yetkilileri ise ünlü müellifin sıhhat durumunun düzgüne gittiğini hatta konuşmaya başladığını açıklamıştı.

Hadi Matar

‘HUMEYNİ’YE HAYRANIM’

New York Post gazetesine konuşan Lübnan asıllı ABD’li saldırgan Haydi Matar, Rüşdi’nin taarruzdan sağ çıktığına epey şaşırdığını söylemiş oldu. Salman Rüşdi’nin aldığı bıçak darbeleriyle hayatta kalacağını düşünmediğini belirten Matar, İran’ın eski dini başkanı Humeyni’ye de büyük hayranlık duyduğunu söz etti.

Humeyni’nin fetvasından etkilenip etkilenmediği sorusunu yanıtlamayan 24 yaşındaki saldırgan, “Ayetullah’a epey hürmet duyuyorum. Bence kendisi hayli büyük biri” dedi. Matar, Rüşdi’nin tartışmalı Şeytan Ayetleri kitabının yalnızca iki sayfasını okuduğunu da belirtti.

İran İhtilal Muhafızları’yla bağlantısı olduğu savını reddeden Matar, saldırıyı büsbütün kendi inisiyatifiyle düzenlediğini söylemiş oldu. Rüşdi’nin katılacağı aktifliğinin ilanını görür görmez saldırıyı düzenlemeye karar verdiğini anlatan Matar, ünlü müellifle ilgili “Ondan hoşlanmıyorum. Düzgün biri olduğunu düşünmüyorum. O İslam’a saldırdı” dedi.

Alıntıdır