‘Şifalı’ sanılan pis suyu içmek için Türkiye’nin dört bir yanından geliyorlar

Leyla

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
3,106
0
1
Muş’ta böbrek taşını erittiği ve şifalı olduğu sav edilen suyun mikrop saçtığı tespit edilmesine karşın, Türkiye’nin dört bir yanından bölgeye gelenler içmeye devam ediyor. Muş Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Rıfat Somay “Muş’ta, böbrek taşını erittiği sav edilen ve halk içinde şifalı olarak bilinen suyun, aslında mikrop ürettiği yapılan tahlillerde saptanmıştır” dedi.

Muş’a 40 kilometre uzaklıktaki Gümüşali köyü kırsalında çıkan ve böbrek taşını erittiği sav edilen su ile ilgili geçen yıl tahliller yapıldı. Sıhhat Müdürlüğü’nce yapılan tahlilde suyun mikrop saçtığı tespit edildi. Uzmanların ihtarlarına karşın Türkiye’nin dört bir yanından Gümüşali köyüne gelenler, sudan içmeye ve bidonlarla meskenlerine taşımayı sürdürüyor.

Suyu içen arkadaşının böbreğindeki 7 milimlik taşı düşürdüğünü sav eden Bitlisli Nedim Kaplan “Bu etraftaki beşerler, suyun şifalı olduğuna inanıyor. Faydasını nazarannler de var. Öbür taraftan da uzmanlar, bu suyun insan sıhhatine ziyanı olduğunu söylüyor lakin şifasını nazarann de var” dedi.

BENİM BÖBREK TAŞLARIM NİÇİN DÜŞÜYOR?

İstanbul’dan su için Muş’a geldiğini söyleyen Sıracettin Baybura, “Bu su böbrek taşı için, her hastalık için güzeldir. Allah için bu su şifadır ve bizlerde içiyoruz. Sıhhate ziyanlı olsa benim böbrek taşlarım niçin düşüyor. Bu suyu içiyorum. Traktörle çalışıyorum, inan ki bu suyu içtiğimizden böbrek taşı gidiyor, bitiyor. Taş, maş diye bir şey şu an bizde yok. İstanbul’dan gelmişim, bu hastalığı atlatıp gidiyorum” diye konuştu. Kahramanmaraş’tan gelen Cahit Sezgin de suyun fazlaca hoş olduğunu ve inşallah böbrek taşına şifa olacağını söylemiş oldu.

SU ŞİFA DEĞİL MİKROP SAÇIYOR

Böbrek taşını erittiği tez edilen suyun mikrop saçtığını belirterek uyaran Muş Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Rıfat Somay, şunları söylemiş oldu:

“Muş’ta böbrek taşını erittiği tez edilen ve halk içinde şifalı olarak bilinen suyun, aslında mikrop ürettiği yapılan tahlillerde saptanmıştır. Vilayet Sıhhat Müdürlüğümüzün yinelayan tahlilleriyle geçen sene de yapıldığı biçimde, bu suların birfazlaca bakteri ve parazit barındırdığı saptanmıştır. Halkımızın bu suları, böbrek taşına yeterli geldiğini düşünürken aslında kendilerini zehirlememesi ve bu suları tüketmemesini öneriyoruz. Beşerler üzerinde sular tüketildikten daha sonra bilhassa ishal, kusma üzere belirtiler, önemli sıvı kayıplarıyla böbrek yetmezliği ve vefata kadar götürebilecek durumlar ortaya çıkmaktadır.”