Suriye, Birleşmiş Milletler’in yardım sevkiyatı için Bab al-Hawa geçiş noktasını kullanmasına izin verdi

Elif

New member
16 Haz 2021
1,103
0
0
Suriye Perşembe günü yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler devletine, Türkiye ile tartışmalı bir sınır kapısından isyancıların elindeki kuzey bölgelerine insani yardım gönderme yetkisi vereceğini ve etkili bir şekilde Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetinin kuzey bölgelerine ulaşan tüm yardım sevkiyatlarının kontrolünü etkin bir şekilde vereceğini duyurdu. arazi.

İki gün öncesine kadar, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası yardım kuruluşlarının 2014 Güvenlik Konseyi yetkisi altında Bab al-Hawa sınır kapısına erişimi vardı. Suriye hükümeti karara uydu ve yardım sevkiyatlarına karışmadı, ancak konseyin bu hafta izni uzatma girişimleri başarısız oldu.

Birleşmiş Milletler ve Güvenlik Konseyi’ne yazdığı bir mektupta Suriye, Suriye hükümetiyle “tam işbirliği ve koordinasyon içinde” Birleşmiş Milletler’in sınır kapısına altı ay boyunca girmesine izin vereceğini söyledi.

BM konvoylarının artık Bab al-Hawa’dan geçmek için Suriye hükümetinin onayına ihtiyaç duyup duymadıkları, denetimlere tabi tutulup tutulmadıkları ve yerel ortaklarla çalışmaya devam edip edemeyecekleri belli değil. Yardım kuruluşları, ülke içinde hükümet bölgeleri ile isyancıların kontrolündeki bölgeler arasında seyahat eden konvoylarının engellerle karşılaştığını ve hareketlerin yavaşladığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Perşembe günü yaptığı açıklamada, Suriye’nin mektubunu ve yardım dağıtım operasyonları üzerindeki potansiyel etkisini incelediğini söyledi.

Suriye’nin Birleşmiş Milletler nezdindeki büyükelçisi Bassam al-Sabbagh gazetecilere verdiği demeçte, “Birleşmiş Milletler ile koordinasyon ve işbirliği her zaman vardı ve olmaya devam edecek.” Hükümetinin şartlarını detaylandırmadı, ancak BM’nin kuzeyde “teröristlerle” çalışmaması gerektiğini söyledi, bu da bölgeyi kontrol eden muhalif gruplara açık bir gönderme.

Suriye’nin sürpriz hamlesi, müttefiki Rusya’nın, ABD ve Avrupalı müttefikleri tarafından desteklenen, Birleşmiş Milletler’in geçidi kullanma yetkisini dokuz ay uzatan Güvenlik Konseyi kararını veto etmesinden iki gün sonra geldi. Altı aylık bir uzatma öngören Rusya’nın rakip kararı, gerekli nisabı sağlayamadı ve sınır geçişindeki yardım çalışmaları durduruldu.

“Şimdi Başkan Esad, Bab Al-Hawa’yı altı aylığına açacağını açıkladı. Bu ay Konsey’in aylık dönüşümlü başkanlığına başkanlık edecek olan Birleşik Krallık’ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Barbara Woodward, “Ancak BM gözetimi olmadan, bu hayati cankurtaran halatının kontrolü Suriye halkının çektiği acılardan sorumlu olan adama devredildi” dedi. beyanı tutar.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Ajansı, dağıtımcıların ve yerel ortakların yardımıyla yardım malzemelerinin yüzde 85’ini Bab al-Hawa sınır kapısından Kuzey Suriye’ye taşıyor ve burada gıda, ilaç ve diğer hayat kurtarıcı malzemeleri teslim ediyor.

Şubat ayında Türkiye ve Suriye’de meydana gelen yıkıcı depremin ardından, Suriye hükümeti Ağustos ortasına kadar Türkiye’den iki sınır kapısı daha açtı. Ancak Bab al-Hawa ana cankurtaran halatı olmaya devam etti ve diğer iki kapıdan geçen yaklaşık 622 kamyonla karşılaştırıldığında, depremden bu yana oradan mal taşıyan 3.000’den fazla kamyon geçti.

Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Suriye eski direktörü Andrew Tabler, Suriye’nin kararını ABD ve müttefikleri için “Moskova matı” ve Batı’nın Suriye politikasına bir başka darbe olarak nitelendirdi.

Suudi Arabistan ve Mısır gibi ABD ile müttefik olan Arap ülkeleri, Washington’u dehşete düşürerek, Suriye’nin Arap Ligi’ne yeniden katılmasına izin vererek on yıl boyunca ondan uzak durduktan sonra yakın zamanda Bay Esad’la bağlarını yeniden kurdular.

Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü’nde kıdemli bir araştırmacı olan Bay Tabler, “Duyuru, esasen Esad ve Putin’e 12 yıldır savaş ve yerinden edilmiş Suriyeli siviller üzerinde boğucu bir hakimiyet sağlıyor” dedi.

Rusya’nın ABD’deki misyonu yeni gelişme hakkında yorum yapmadı, ancak büyükelçisi Vasily Nebenzia Salı günü konseye BM aracılığıyla sağlanan yardımın “teröristlere” gideceğini ve önceki sınır ötesi mekanizmanın bir “gösteri” olduğunu söyledi. ’ Bu, Suriye’nin egemenliğini baltaladı.