Suudi Arabistan’da kadın tur rehberi olmak nasıl bir şey?

Elif

New member
16 Haz 2021
972
0
0
Fatimah Al Zimam, siyah tozluklar ve rahat üstlerle dolaşmayı seviyor ve kıvırcık saçlarını gevşek ve gevşek takıyor. Suudi çölünde tek başına sürmekten keyif aldığı gümüş rengi bir GMC kamyoneti var. Ve işine tutkuyla bağlı: Bir tur rehberi olarak ABD, Fransa, Birleşik Krallık, İtalya, Çin ve ötesinden gelen ziyaretçilere ülkesini tanıttı.

Bayan Al Zimam, 34, Suudi Arabistanlı ve kendi hesabına çalışıyor. Uzun süredir son derece muhafazakar bir yer olarak bilinen kendi ülkesinde büyük bir değişimi temsil ediyor. 2019’da Suudi Arabistan’ı dindar olmayan turistlere açmak, devam eden değişimin önemli bir parçası ve son 50 yılda kadınlara sağlanan bazı önemli faydalar var, ancak bazı kısıtlamalar devam ediyor.

Ancak son değişikliklere rağmen ülke, potansiyel ziyaretçiler için endişe kaynağı olabilecek insan hakları sicili nedeniyle eleştirilere maruz kalmaya devam ediyor. Bir seyahat endeksi, Suudi Arabistan’ı LGBTQ gezginleri için güvenlik açısından dünyada ikinci sıraya yerleştirdi.

Ancak Suudi Arabistan büyük ölçüde gelen turistlere güveniyor: hükümet, 2030 yılına kadar yılda 100 milyon ziyaretçiyi çekme hedefiyle on yılda sektöre 1 trilyon dolar yatırım yapıyor. Tüm bunlar, ülkenin fosil yakıtlara olan bağımlılığını azaltma çabalarının bir parçası.

“Petrol yoksa bizim hiçbir şeyimiz yok. Yani artık tarımı, güneş enerjisi üretimini ve ayrıca turizmi teşvik edecek birçok proje var” dedi Bayan Al Zimam.

Al Zimam Hanımla ilk olarak yakın zamanda Suudi Arabistan’a yaptığım bir yalnız gezide onu başkent Riyad’da tur rehberim olarak işe aldığımda ve kamyonetinde pompalı tüfek sürerek bir gün geçirdiğimde tanıştım. Birkaç hafta sonra kendisine Suudi Arabistan’ın Kızıldeniz kıyısındaki Cidde’deki dairesinde görüntülü arama yoluyla ulaştım. Bana ilk kez gelen ziyaretçiler için en sevdiği yerleri ve Suudi erkeklerin onu uzun bir bornoz veya abaya olmadan gördüklerinde nasıl tepki verdiklerini anlatmak için can atıyordu.

Konuşmamız netlik için düzenlendi ve kısaltıldı.

Ülke standart turist vizeleri vermeye başladığından beri Suudilerden nasıl tepkiler gördünüz?

Suudi Arabistan halkının büyük çoğunluğu turistlere karşı çok cömert. Bunu, insanların çok dindar olduğu ücra köylerde bile gördüm – turistlere, özellikle de bazen birdenbire ortaya çıkan otostopçulara ve bisikletçilere gerçekten yardımcı oluyorlar.

Ve şu anda çok fazla turist gördüğünüz kuzeybatıdaki Al Ula gibi bir yere bakın. İlk başta bazı yerel halk kalabalığa, gürültüye ve ziyaretçilere şüpheyle yaklaşmış olabilir. Ama sonra turizmin onlara getirebileceği işleri, parayı ve fazladan işi gördüler – olasılıkların farkına vardılar. Şimdi turizmden çok memnunlar.

Hükümet, Al Ula antik kentini bir şehre dönüştürmek için çok para harcadı. turistik yer. Burası ziyaretçilere önereceğiniz bir yer mi?

Benim için Al Ula, dünyadaki en iyi seyahat noktasıdır. Kraliyet Komisyonu oradaki siteleri geliştirerek harika bir iş çıkardı ve hala yeni şeyler bulmak için kazıyor. Ziyaretçiler, yakındaki Mada’in Saleh’deki antik mezarları çok seviyor. çok daha fazla var. Al Ula, kaya yazıtlarıyla doludur. Nereye giderseniz gidin, onları bulabilirsiniz.

Ve kuzeyde bile insanları Hail’e götürmeyi seviyorum. Dolu, tarihi bir bölgedir – Arabistanlı Lawrence zamanının çoğunu orada geçirdi – ve manzara büyüleyicidir. Kum tepeleri, kırmızı dağlar ve sadece kayaların ve kaya yazıtlarının güzel şekilleri. Araba kullanabilirsin, sonra aniden küçük bir vahaya, dağların arasında bir grup palmiye ağacına rastlarsın.

Suudi Arabistan’da başka kadın tur rehberi var mı?

Pek çok kadın tur rehberi var ve daha da fazlası eğitim alıyor. Aldığım lisanslı rehberlik kursunda erkeklerin iki katı kadar kadın vardı ve bence bu oldukça yaygın.

Birçok potansiyel kadın ziyaretçinin Suudi Arabistan’da nasıl giyinileceği hakkında soruları olabilir. biliyorum başörtüsü takmıyorsun abaya. Bunu yapmayı hiç bıraktın mı? kural değiştirildi birkaç yıl önce?

Benim için kademeliydi. Başlangıçta şehirde hala abaya ve başörtüsü takardım ama çölde veya dağdayken değil. Ama sonra iş için Riyad’a taşındım ve hala mütevazı giyinirken kendimi abaya olmadan daha rahat ve mutlu hissettim. Artık ne abaya ne de başörtüsü takıyorum. Tek istisna, resmi bir yere -adliyeye veya karakola- gittiğimde veya camiye gittiğimde oluyor. Dua etmek istersem, atkıya ihtiyacım var.

Bazı insanlar hala görülecek yeni bir şey olduğu için bakabilir, ancak kararıma saygı duyuyorlar. Bir keresinde Al Jouf’ta bana ‘Sakalım ve bıyığımla bana bak’ diyen bir Uber şoförüm vardı. Ben bir erkeğim ama annemin benim için seçtiği kadınla evlendim. Ama şuna bak, abayasızsın: sen bir kadınsın ve seçimini yaptın. Sen benden daha cesursun.”

Giyim konusunda kadın ziyaretçilere tavsiyeniz nedir?

Bazı Suudiler kadın ziyaretçilere başörtüsü takmalarını tavsiye ediyor. Ama neden? Bunu yapmamak sorun değil. Kırsal alanlarda size bakabilirler, ancak oradaki çoğu insanın da arkadaş canlısı olduğunu görüyorum. Hoş karşılamayanlar da bir şey söylemiyor çünkü artık bunun bir kuralı yok. Tek başıma ve abayasız seyahat ederken bile kendimi her zaman güvende hissediyorum. Gel, seni Kızıldeniz’e götüreyim ve göreceksin – orada bikini giyebilirsin. Bunun tek istisnası bir camiyi ziyaret etmektir. Orada bacakları örtmek ve kadınların uzun kollu giyinmesi ve başörtüsü takması zorunludur.

Turlara liderlik etmediğiniz zamanlarda ne yapmaktan hoşlanırsınız?

Tur rehberi olarak başlamadan önce bile Suudi Arabistan’ı gezmeyi seviyorum. 2019’dan beri ben de bir kaya tırmanıcısıyım ve ilk kez tırmanmayı öğrendiğim Tanomah’a gitmeyi seviyorum.

Suudi kadınların çok uzun zaman önce olmadığını biliyorum. ehliyet verildi. İnsanlar sizi kamyonunuzun direksiyonunda gördüklerinde ne düşünüyorlar?

Beni sürerken gören insanların tepkilerini sevdiğimi itiraf etmeliyim. Bazen insanlar sırf merak ettikleri için kırsal kesimlerde beni takip ederler. “Bu gerçekten bir kadın mı? Kıvırcık saçlı bir adam değil mi?” Ama sonra kadın olduğumu görüyorlar ve bana “Kızım!” diyorlar ve turist olup olmadığımı soruyorlar.

Hiç kendi ülkenizin dışına çıktınız mı?

Körfez’i ve Ürdün’ü dolaştım ama Orta Doğu dışına ilk çıkışım geçen yıl Turizm Bakanlığı ile İngiltere’ye ve ardından İsviçre’ye yaptığım seyahatti. Bu gezimizde Montrö’de bir turizm okulunda bir hafta geçirdik. Bakanlık binlerce kişiyi Avrupa’nın en iyi turizm okullarına gönderdi. Ben son gruptaydım.

Sıradaki işin ne?

Yaz, burada turistler için sezon dışıdır. Bu yüzden hem bir hatıra hem de Suudi Arabistan’a bir gezi rehberi olan kitabım üzerinde çalışıyorum. Ülke çapında yerler hakkında seyahat sırları yayınlamayı planlıyorum. Her şey kafamda ve şimdi yazacağım.

Haberler Seyahatini Takip Edin -de instagram Ve Haftalık Travel Dispatch bültenimize kaydolun Bir sonraki tatiliniz için daha akıllı seyahat ve ilham için uzman ipuçları almak için. Gelecekteki bir kaçışın hayalini mi kuruyorsunuz yoksa sadece bir koltukta mı seyahat ediyorsunuz? bizimkilere göz atın 2023’te 52 destinasyon.