‘Trabzon’daki hadise artışları huzursuz ediyor’

Leyla

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
3,097
0
1
Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, vilayet bazında 100 bin kişi ortasında bir haftalık toplam yeni Covid-19 olay sayısının yer aldığı insidans haritasını paylaşırken bu vilayetler içinde Trabzon’da yer aldı.

Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, toplumsal medya hesabı üzerinden 8-14 Ocak tarihleri içindeki vilayet bazında 100 bin kişi ortasındaki bir haftalık toplam yeni Covid-19 hadise sayısını paylaşırken olay yoğunluğu bundan evvelki haftaya bakılırsa en hayli artan 10 vilayet içinde Trabzon da yer aldı.

Yasal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde süren Türkovac aşı Faz-3 çalışmaları hakkında bilgi alan ve işçiyle görüşen Trabzon Vilayet Sıhhat Müdürü Hakan Usta, vilayet genelinde hadiselerin artması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Usta, olayların daha da artacağını evvelinde söylemiş olduklerini belirterek bilhassa okulların tatil olmasından dolayı büyükşehirlerden bölgeye gelişlerin olay sayılarını daha da arttıracağına dikkat çekti.

Usta, “Vakalarımızın gitgide daha da artacağını önce söylemiştik. Büyükşehirdeki okulların tatil olması niçiniyle nüfus bu tarafa kayacağını varsayım ediyoruz. Bu bağlamda da bir biçimde bizim daha da olaylarımızın artacağını ön görüyoruz. Hastanelere ufak tefek yansımalar olduğunu gözlemliyoruz. Bu manada önlemlerimizi aldık. Fakat vatandaş nezdinde her insanın aşısını nitekim yaptırması bunun haricinde bilhassa de maske aralık hususlarında azami ihtimam gösterilmesini bekliyoruz” dedi.

“AŞI ORANIMIZ YÜZDE 80’İN ÜZERİNDE”

Vilayet genelinde aşı oranının yüzde 80’in üzerinde olduğunu lakin 30 ve 15 yaş altı bireylerin aşıya daha süratli refleks göstermelerini beklediklerini kaydeden Usta, “Aşıyla irtibatlı olarak, bilhassa vatandaşlarımızın 30 yaş altı 15 yaş altı da olmak üzere aşıya biraz daha süratli refleks vermesini bekliyoruz. Aşı oranımız yüzde 80’lerin üzerinde olmakla bir arada bu kümedeki aşılamanın da daha üstlere çekilerek taşıyıcı nüfusunda bilhassa korunmasını ve bir diğer bireylere virüsün bulaşmasının önüne geçmesini de bekliyoruz” diye konuştu.

“TÜRKOVAC İÇİN 7 GÖNÜLLÜYE MUHTAÇLIĞIMIZ VAR”

Trabzon Yasal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Türkovac aşı çalışmaları sorumlusu Dr. Hasret Bayraktar Saral da 185 istekli sayısına ulaşabilmek için 7 tane daha gönüllüye muhtaçlık duyduklarını hatırlattı. Saral “Türkovac aşı çalışmalarında Trabzon Türkiye’de 40 kadar merkezden bir tanesi.

İki doz Sinovac olan bireylerde 90 gün geçtikten daha sonra en etkin Türkovac aşısı uygulanarak bağışıklığı ne kadar etkilediğini ne kadar koruduğunu anlamaya yönelik yapılmış bir çalışma bu. 185 gönüllüye ulaşılması planlanıyordu şu anda 7 tane gönüllüye muhtaçlığımız var, bu çalışmanın sonlanabilmesi için. Bu mevzuda biz ülke olarak hayli hoş adımlar atacağımıza inanıyorum. Bu çalışma daha sonrasında öteki tıp aşılarında ülkemizde epeyce hoş bir biçimde temin edileceğini ve üretileceğini düşünüyorum” diye konuştu. (İHA)