Tümörler, Roberto’nun hikayesi: Onkohematolojik hastalıklarla savaşmak için Torino’dan Roma’ya bisikletle 700 kilometre

Leyla

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
3,094
0
1
Doktordan hastaya: Bu, Aralık 2021’de Hodgkin dışı lenfoma teşhisi konan Torino’daki AOU Città della Salute e della Scienza Hematoloji Birimi’nde hematolog olan Roberto Laudati’nin yolculuğu. 29 Nisan Cumartesi günü Roberto, terapötik fiziksel aktivitenin onkolojide de nasıl olabileceğini göstermek için bisikletiyle Roma’ya gitmek üzere şehri Torino’dan ayrılacak. Girişim, ‘Pedalata Arcobaleno della Speranza’ (Gökkuşağı Umut Yolu) adını alıyor ve 5 aşamadan oluşan ve 700 kilometreyi aşan bir yolculuğu içeriyor.

doktor hasta oluyor

Roberto 69 yaşında ve Torino eyaletindeki Trofarello’da yaşıyor. Üç çocuğu var ve aynı zamanda beş torun dedesi. Bir hematolog olarak, non-Hodgkin lenfoma, neoplazmlardan kaynaklanan neoplazmaların teşhisini almak nasıldı? lenfositler (B ve T), kanda bulunan bağışıklık sistemi hücreleri, lenf düğümlerinin lenfatik dokusu, dalak, timus ve kemik iliği. Bu tür tümörlerde sıklıkla olduğu gibi, Roberto hastalığı boynundaki lenf bezlerinin büyümesinin ardından keşfetti. Kan kanseri teşhisi konduğunda bir hematolog olarak ne hissetti? “46 yıldır hep aynı hastanede çalıştım ve hastalarla olan ilişkim nedeniyle birkaç kez eleştirildim: Onlara tanıdık dedim, onlar da bana aynısını yaptılar, hastalarla her zaman çok yakın bir ilişki oldu. diye yanıtlıyor Roberto ve ekliyor: “Tanıyı ilk elden deneyimlediğinizde çok farklı olduğu açık, ancak şunu söylemeliyim ki doktor olmak bana yardımcı oldu çünkü teşhisi aldığımda onu sanki daha önce yaşamışım gibi yaşamadım. başka bir kişi için daha iyisi veya daha kötüsü için ”.

Hastalığın şaşkınlığı ve kaosu

Doktor Roberto bile hasta olduğunda korku ve şaşkınlık duyguları hissediyor: “Bu durumla diğer herkes gibi karşılaştım, çünkü size böyle bir haber verdiklerinde ilk duygu yönelim bozukluğu oluyor” diye hatırlıyor. “Duşa giriyorsunuz ve biraz nasıl olacağını düşünmeye başlıyorsunuz, çünkü her şeyden önce 3 çocuğunuz, 5 torununuz, eşiniz var, aklınıza ilk gelen onlara veda etme fikri oluyor”. Ancak daha sonra, hastalık tüm pratik ihtiyaçlarıyla kendini dayatıyor çünkü gidip terapileri almak için kendinizi organize etmeniz gerekiyor ve dahası Roberto için tüm bunlar, vakanın tüm ek zorluklarıyla birlikte Covid döneminde oldu.

Hematolojik kanser teşhisi

Kısacası hastalık karşısında hepimiz aynıyız: “Bir hastaya tedavilerin çok iyileştiği ve bu nedenle iyileşme ihtimalinin %80 civarında olduğu söylendiğinde, hasta her zaman iyileşmeyen %20’yi düşünür. . Bir süredir yaşadığım şeyin aynısı” diye devam ediyor doktor-hasta. Nüfusun genel yaşlanmasına bağlı olarak hematolojik kanser teşhisleri artmaktadır, ancak yaşam beklentisi daha yüksektir ve hastaların %40-50’si iyileşmeyi bile arzulayabilir. Ayrıca tıptaki olağanüstü gelişmeler, ölümcül sayılan hastalıkların birçoğunun kronik hale gelmesine neden olmuştur.

Fiziksel aktivitenin terapötik değeri üzerine araştırma

Ancak doktorun damgası, Roberto’yu literatürde terapi için yeni olabilecek her şeyi aramaya itiyor ve bu şekilde çok ilginç buldu, sporun onkolojik hastalıklar için terapötik değerini gösteren çok büyük bir örnekleme tarafından doğrulanan son araştırmalar. Roberto, “En son araştırmaların işaretlerini takiben, terapinin yan etkilerini ve umarım hastalığın kendisini önlemede bana büyük ölçüde yardımcı olan bir fiziksel aktivite programı başlattım” diyor. Bu nedenle, tüm İtalyan Onkohematolojik Merkezlerini ideal bir şekilde birleştirmek ve tümörlere karşı savaşmak için terapi sırasında bile fiziksel egzersizin önemi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Torino-Roma yolculuğu fikri”.

Hedeflenen bir egzersiz programı

Bu aramalardan sonra Roberto, Maria Christina CoxRoma’daki Tor Vergata Üniversite Hastanesi’nde hematolog ve kanser hastalarında uyarlanmış fiziksel egzersiz profesörü. Roberto, “Onkolojik hastalıkların tedavisi sırasında bir fiziksel egzersiz programı tasarlayan ilk kişiydi ve Tor Vergata’nın onkohematoloji bölümünün yanında sadece hastalar için bir spor salonu var”, diye açıklıyor Roberto. Onunla bir egzersiz programı geliştirdik. Ben de spor ayakkabı aldım çünkü kış olduğu için dışarıda bisiklet kullanamıyorsunuz ben de spor ayakkabıyı taktım ve pedal çevirmeye devam ettim. Açıkçası kemoterapi aldığınızda saçlarınız dökülür, zayıflarsınız, çok terlersiniz ama hem bisiklete binme hem de vücut ağırlığı egzersizlerinin bana çok yardımcı olduğunu söylemeliyim. Çok terledim ve belki bu da bazı terapileri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Hareketin faydaları

Çok sayıda araştırma, kanser geçirmiş ve fiziksel olarak aktif kalan kişilerin, aktif olmayan kişilere kıyasla terapilere daha fazla uyum gösterdiğini, nüks riskinin daha düşük olduğunu ve hayatta kalma süresinin arttığını göstermiştir. “Motor aktivite, kemoterapi görenler için bile, sadece hastaların yaşam kalitesini iyileştirmek için değil, aynı zamanda uzun süreli onkolojik tedavilerin yan etkilerini önlemek için de esastır. İlk 8-12 hafta uzman bir koç tarafından takip edilmesi gereken, hastanın özelliklerine göre kişiselleştirilmiş bir fiziksel aktivite, fiziksel, psikolojik ve zihinsel verimlilik kaybının önemli bir kısmını geri kazandırmanın yanı sıra, iyileşmenin temellerini de atabilir. diğer komplikasyonların önlenmesiRoma’daki Tor Vergata Üniversitesi Hastanesi’nde hematolog ve kanser hastalarında uyarlanmış fiziksel egzersiz profesörü Maria Christina Cox’u ilan etti..

İki tekerlek tutkusu

Roberto her zaman bir bisiklet tutkunu olmuştur ve aslında egzersiz yapmayı bırakmadınız. “Bana teşhis konulduğu zaman -diye hatırlıyor- Tarvisio’dan Trapani’ye bisikletle yaklaşık 2.000 km’lik ‘diyagonal’ adını verdiğimiz ve organize ettiğim bir geziden yeni dönmüştüm. Ekim ortasında döndüm ve Kasım başında ilk belirtilerimi göstermeye başladım, teşhis için histolojik inceleme biraz zaman aldı ve 29 Aralık 2021’de kemoterapiye başladım ama 1 Ocak gibi erken bir zamanda fiziksel aktiviteye yeniden başladım” Roberto tutkusu olduğu için her şeyden önce bisiklete binmeye devam etti: “Terapi, kemoterapiye ek olarak, mide rahatsızlıkları ve çeşitli şeylerin yanı sıra iştahın artmasına ve böylece kilo almanıza neden olan kortizonu da içeriyor. ve ben de buna karşı koymaya çalıştım; buna rağmen 6-8 kilo aldım, şimdi vermeye başladım ama özellikle bu yaşımda çok zor” dedi.

Araştırma için iki tekerlek

Sosyal bağlılık fikri nasıl ortaya çıktı? “Yıllar önce bazı arkadaşlarla ‘Two Wheel for Research’ adlı bir grup kurarak en az 4-5 genç biyologa pediatrik hematoloji alanında araştırma bursu açtık ve toplamda 2 parça ekipman aldık. yaklaşık 50.000€”, diyor Roberto. Ve şimdi geliyor ‘Umut Gökkuşağı YolculuğuTorino Piedmontese Onkohematolojik Merkezi’nden başlayıp 4 Mayıs’ta Tor Vergata Polikliniği Hematoloji Bölümü’nde sona eriyor. “Bisiklete binmenin ikili bir amacı var – diyor Maria Stella Martetti, The Rainbow of Hope Odv’un başkanı. Onko-hematolojik hastaların yaşam kalitesini iyileştirmek için her türlü fiziksel aktivitenin önemi konusunda doktorlar, sağlık uzmanları ve hastalar arasında farkındalığı artırmak ve fiziksel egzersiz projesini yürütmek için motor bilimi uzmanlarına yönelik iki bursu finanse etmek için fon toplamak hem pediatrik hem de yetişkin onko-hematolojik hastalara uyarlanmıştır”. Pedal çevirmek için iki adet destekli pedallı bisiklet kullanılacak, hastalık döneminde spora başlayanlar için de uygun; iki bisikletten biri Roberto tarafından kullanılacak, Roberto’nun bazı spor arkadaşları ve bu maceraya katılmak isteyen spor dünyasından bazı şahsiyetler sırayla diğerine saldıracak. Derneğin sosyal medya hesaplarından etkinliği takip etmek mümkün olacaktır.