Türkiye’nin birinci yüz naklinin üzerinden 10 yıl geçti

Leyla

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
3,097
0
1
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen Türkiye’nin birinci yüz naklinin üzerinden 10 yıl geçti. Yıl dönümünü pasta keserek yüz nakilli Uğur Acar ve Turan Çolak ile kutlayan Prof. Dr. Ömer Özkan, “Uğur, beni nakilden 6 ay evvel ziyaret etti. Kimi sorular sorup, biraz sinirlendirdi. Naklini biraz öteledik ancak daha sonrasında düşündük bu kadar kıymetli nakil için bu tipten soruların sorulması fazlaca normaldi” dedi.

AÜ Hastanesi Organ Nakli Toplantı Salonu’nda Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, AÜ Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Kolu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Türkiye’nin birinci yüz nakillisi Uğur Acar ile ikinci yüz nakillisi Turan Çolak’ın iştirakiyle toplantı yapıldı; 10’uncu yıla özel pasta kesildi.

Prof. Dr. Özlenen Özkan, toplantının fazlaca manalı olduğunu söylemiş oldu. Birinci yüz nakilli hastaların 10’uncu yılını doldurduğunu belirten Özkan, “Prof. Dr. Ömer Özkan hocam olmasaydı, bunu yapmak fazlaca mümkün değildi. Birinci yüz nakli daha epey ilgi çekti. Muhtemelen sinemalardan hayata yansımasıydı. Öteki nakillerden çok faklıydı. Uğur ile birlikte hoş yıllar geçti. Takımımıza, Sıhhat Bakanlığı’na teşekkür ediyorum. Çok şanslıyız. Bağış yapan ailelere de ayrıyeten teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

‘NAKİLLER HÂLÂ İLGİ ÇEKİYOR’

Türkiye’deki tıbbın gelişme düzeyini gösteren bu operasyonların sayısının yıllar ortasında artığını anlatan Prof. Dr. Ömer Özkan ise “Bu Türkiye’deki tıp gelişmenini gösteren en kıymetli örneklerden biridir. Dünyanın en toplumsal sıhhat hizmetini, Sıhhat Bakanlığı halkımıza sunuyor. Bağış kısmının biraz daha artması gerekiyor. Uğur 10’uncu yılını tamamladı. Sayı olarak 10’unun üzerinde bir nakilden bahsediyoruz. Dünyada bu cinsten nakiller hala ilgi çekiyor” dedi.

‘AMELİYATA BEN HAZIRIM, ASIL SİZ HAZIR MISINIZ’ DEMİŞ

Prof. Dr. Özkan, Uğur Acar’la ilgili 10 yıl öncesine ait anısını da paylaştı.

Uğur’un 10 yıl evvel nakil operasyonundan 6 ay evvel kendisini ziyaret ettiğini belirten Özkan, “Uğur, kimi sorular sorup beni biraz sinirlendirdi. Naklini biraz öteledik ancak daha sonrasında düşündük bu kadar kıymetli bir nakil için bu çeşitten soruların sorulması epey olağandı. daha sonrasında yinedan görüştük, sorularını tek tek yanıtladık. Hatta bana ‘Ben hazırım ameliyata, asıl siz hazır mısınız? dedi.

Prof. Dr. Özkan, Uğur Acar’ın, hastalığın ruhsal kısmını fazlaca kolay atlattığını da kelamlarına ekledi.

‘İYİ GÜNLER DE VARDI MAKÛS GÜNLER DE’

Nakli gerçekleştiren gruba teşekkür eden Uğur Acar, bağış yapan aileye de minnettar olduğunu söylemiş oldu.

Acısıyla tatlısıyla farklı süreçler geçirdiğini belirten Acar, “İyi günler de vardı makus günler de. Hepsinden geçtik. Güvenebileceğim ve sağlıklı ilerleyebileceğim dünyanın en yeterli hekimleri ile bir arada olduğumu düşünüyorum” diye konuştu.

Turan Çolak ise organ bağışı yapan aileye ve nakli gerçekleştiren takıma teşekkür etti. (DHA)