Ukrayna’da gergin bekleyiş! En makûs senaryoya hazırlanıyorlar

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
Ukrayna’da gergin bekleyiş! En makûs senaryoya hazırlanıyorlar
Binlerce Rusya askeri Ukrayna sonu yakınında konuşlanmışken başşehir Kiev’de yaşayanlar Rusya Cumhurbaşkanı Putin’in bir daha sonraki adımının ne olacağını dertle izliyor.

Başşehir Kiev yakınlarında birtakım Ukraynalılar savaş eğitimi alıyor. Kievliler savaştan kaçınmanın mümkün olduğuna inansa da Putin’in işgal sonucu almasından korkulu.

VOA Türkçe’de yer alan habere nazaran, Oleksandr Antonets yağmur çamur demeden haftada iki defa atları eğitmek için Kiev Hipodromu’na gidiyor. Emekli üniversite profesörü atlarla çalışmanın başını Rusya-Ukrayna krizinin dertlerinden uzaklaştırdığını söylüyor.

Antonets, “Kimse Putin’in ne yapacağını söyleyemez, kimse nitekim bilemez. O yüzden en berbatına yani Rusya’nın saldırısına hazırlıklı olmalıyız” diyor.

Antonets güç vakit içinderdan korkmuyor. 2014’te Ukrayna’nın Avrupa Birliği ile yakın bağlar ortasında olmasını talep eden protesto şovlarında yer almıştı. Bugün de kaçmayacağını ya da saklanmayacağını söylüyor. İşgal olması durumunda savaşmaya hazır.

Antonets, “F-1 tipi el bombasının nasıl kullanılacağını biliyorum, bunu öğrenmiştim. Balkonumun çabucak altında polis karakolu var. İşgalciler gelirse oraya girecekleri kesin” tabirlerini kullanıyor.

“GERÇEKTEN YAŞANDIĞINA İNANMAMIŞTIM”

Donbass bölgesini ve Kırım’ı terk eden bu genç bayanlar daha evvel bir işgali deneyimlemiş. Onlar Putin’in tehditlerinin latife olmadığını biliyor.

Elizaveta Stadnik, “Donetsk Halk Cumhuriyeti bayraklarının ortaya çıkmaya başladığı vakti hatırlıyorum. Bunun hakikaten yaşandığına inanmamıştım. Birfazlaca kişi de bundan bir şey çıkacağını düşünmüyordu. İki gün evvel oradan ayrılmak için çantamı hazırladım” diyor.

“ÇOCUKLARI TAHLİYE EDİP GERİ GELECEĞİZ”

Rusya’nın işgal ettiği Ukrayna topraklarından gelen mültecilerin buluşma yerlerinden bir de bir kafe. Bugün kafenin sakinleri her zamanki üzere savaş tehdidini konuşuyor.

Natalia Lyutikova, “Çocukları tahliye edip geri geleceğiz. Ben gidip bir hastaneye yardım etmeyi düşünüyorum. Birinci yardım ve sıhhat derslerine yazıldım. 2014-2016 ortası Kırım’dan ayrıldıktan daha sonra yaralıların tedavisine yardım etmek için bir hastanede çalışmıştım. Tecrübem var, sırf detaylarımi tazelemem gerekiyor” diyor.

“ARTIK KORKMUYORUM”

Gazeteci Olena Maksimenko sık sık makaleleri ve blogu için bilgi toplamaya doğu Ukrayna’ya gidiyor. Maksimenko, “Korkmuyorum. Kırım’da 2014 yılında esir düşmüştüm. sonrasındasında biroldukca defa oraya istekli olarak gittim. Artık korkmuyorum. Sanırım bu sefer istekli sıhhat nazaranvlisi olarak gideceğim. Tahminen oradan gazeteci olarak haber geçerim. Olayların gelişme biçimine ahenk sağlarım” diyor.

Son anketler, gitgide daha fazla Ukraynalı’nın Rusya’ya karşı olumsuz görüşlerinin arttığını gösteriyor. Birçoğu en makûs senaryoya hazırlanırken lokal bir fikir kuruluşunun yaptığı anket Ukraynalılar’ın yüzde 71’inin ülkelerinin aslına bakarsanız Rusya’yla savaşta olduğunu düşündüklerini ortaya koydu.

Alıntıdır