Ukraynalıların Polonya hududunda bekleyişi sürüyor: “4 gündür uyumadık”

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
Ukraynalıların Polonya hududunda bekleyişi sürüyor: “4 gündür uyumadık”
Rusya’nın, Ukrayna’ya saldırısının akabinde Ukrayna hududundan komşu ülkelere geçmek isteyenler Polonya hududunda insanlık dramı yaşıyor. Bölgeden gelen imajlar, soğuk havada yaşanan çaresizliği ortaya koyarken, bölgede Afrikalı öğrencilere ırkçılık yapıldığı tezleri ortalığı karıştırdı.

Ukrayna’dan kaçan mülteciler Polonya hududundaki Medyka kasabasına ulaştı.

Rusya’nın saldırısı altındaki Ukrayna’dan ayrılanların sayısı 400 bini geçerken, hudut bölgelerinde uzun kuyruklar oluştu.

Zarurî askerlik yaşındaki Ukraynalı erkekler ülkelerinde kalırken, çoğunluğu bayan ve çocuklardan oluşan binlerce kişi Ukrayna’dan çıkmak için Polonya, Slovakya, Macaristan ve Romanya hududuna akın etti.

Polonya’daki Medika hudut bölgesi dahil biroldukca noktada mülteciler öteki ülkelere geçebilmek için 24 saatten çok sürebilen bir bekleyiş ortasında.

Birleşmiş Milletler, savaşın başladığı perşembe gününden bu yana 500 binden çok kişinin komşu ülkelere geçtiğini deklare etti.

Amerika Birleşik Devletleri krizin yaklaşık 5 milyon kişinin yerinden edilmesine yol açabileceğini açıklamıştı. Bu bireylerin bir milyona yakınının Polonya’ya geleceği varsayım ediliyor.

Öte yandan, Avrupa Birliği’nin (AB) Ukrayna Savaşı’ndan kaçan tüm sığınmacıları kabul edeceğine yönelik açıklamasına karşın; Rusya’nın Ukrayna işgalinden kaçan Afrikalıların, Polonya hudut yetkilileri tarafınca ırkçı uygulamalara maruz kaldığı ve geri gönderildiği tez edildi.

Afrikalı bir tıp öğrencisi CNN International’a yaptığı açıklamada, kendisinin ve öteki yabancıların Ukrayna ile Polonya sonu içindeki bir denetim noktasında toplu taşıma otobüsünden inmesinin istendiğini söylemiş oldu.

Otobüse yalnızca Ukrayna asıllı yolcuların alındığını öne süren Lviv’deki Nijeryalı birinci sınıf tıp öğrencisi Rachel Onyegbule, Ukrayna’nın başşehri Kiev’e yaklaşık 400 mil uzaklıktaki hudut kasabası Shehyni’de mahsur kaldıklarını deklare etti.

Polonya hududunda bekleyen Afrikalı öğrenciler

Onyegbule, CNN’e yaptığı açıklamada, “10’dan fazla otobüs geldi ve her insanın gidişini izliyorduk. Tüm Ukraynalıları aldıktan daha sonra bizi alacaklarını düşündük lakin yürümemiz gerektiğini, öbür otobüs olmadığını söylemiş olduler. Bize yürümemiz gerektiğini söylemiş olduler. Yağmur başladı ve Shehyni’ye ulaşmak için 12 saat yürüdük.” dedi.

Afrikalı öğrenci, “Vücudum soğuktan uyuşmuştu ve yaklaşık 4 gündür uyumuyorduk. Ukraynalılara her noktada öncelik verildi. sebebini sormamıza gerek yok. sebebini biliyoruz. Ben yalnızca Meskene gitmek istiyorum,” dedi.

Alıntıdır