Ukrayna’nın reaksiyonu, İsrail havayolu şirketine geri adım attırdı

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
Ukrayna’nın reaksiyonu, İsrail havayolu şirketine geri adım attırdı
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba’nın, İsrail dahil birfazlaca ülkenin Rusya’ya yaptırım uygulamasına karşı İsrail Havayolu Şirketi El Al Airlines’ın, Rus ödeme sistemi “Mir” üzerinden ödeme almasına reaksiyon göstermesi üzerine havayolu şirketi geri adım attı.

Rusya’nın Ukrayna’ya akınlarının akabinde biroldukça ülke Moskova’ya ekonomik kısıtlama sonucu aldı. İsrail’de yaptırım uygulayan ülkelerin başında gelirken, İsrail’in kıymetli havayolu şirketlerinden El Al Airlines, bu yaptırımları delmeye çalıştı. Visa ve Mastercard’ın, Rusya bankalarını ödeme sistemlerinden çıkarmasının akabinde Rusya kendi ödeme sistemi “Mir” ve Çin şirketlerinin ödeme sistemlerini kullanmaya başladı. Ancak El Al Airlines’ın, uçak bileti satışında Rusya’nın “Mir” ödeme sistemini kabul etmesi üzerine Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba’dan duruma sert reaksiyon geldi. Kuleba toplumsal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, İsrailli havayolu şirketine reaksiyon göstererek, “Dünya, Rusya’nın barbarlığına karşı yaptırım uygularken, kimileri Ukraynalıların kanına bulanmış paraları kazanmaya çalışıyor” sözlerini kullandı. İsrail Havayolu şirketinin “Mir” ödeme sistemi ile ödeme kabul ettiğine dikkat çeken Kuleba, “Bu Ukrayna – İsrail bağlantılarına yönelik ahlaksızca bir darbedir” dedi.

KARŞILIK GECİKMEDİ

Kuleba’nın bu reaksiyonunun akabinde İsrail El Al Airlines’ten açıklama geldi. Açıklamada, “EL AL, 28 Şubat itibariyle Mir kredi kartı ödeme sistemini bloke etti” tabirleri kullanıldı. Havayolu şirketi tarafınca, Ukrayna’ya insani yardımlar gönderildiği hatırlatılarak, “Ukrayna hava alanının kapatılmasıyla bir arada EL AL, Ukrayna için yüzlerce ton insani ve tıbbi materyal taşıdı. Yetim ve mültecileri, daha inançta olmaları için İsrail’e taşıdı” sözlerine yer verildi. (IHA)

Alıntıdır