Uygar dünya uygun gelmedi… 40 yıldır ormanda yaşadıktan daha sonra çağdaş hayata geçti, hayatını kaybetti

ManaTerapy

Global Mod
Global Mod
16 Haz 2021
4,526
0
0
40 yıl boyunca Vietnam ormanlarında yaşayan ve “gerçek ömrün Tarzan’ı” olarak anılan Ho Van Lang, çağdaş hayata geçtikten daha sonra 52 yaşında karaciğer kanserinden ömrünü kaybetti.

1972’de ABD’nin Vietnam Savaşı sırasındaki hücumlarından daha sonra ailesinin yarısını kaybeden ve babasıyla yırtıcı tabiata kaçan Ho Van Lang, ormanda 41 yıl hayatta kaldıktan daha sonra geçen hafta bir müddetdir uğraş ettiği karaciğer kanserine yenik düştü.

senelerca ormanda yaşayan baba – oğul, 2013 yılında Vietnam toplumuyla bir daha temas kurdu. Bir köye girdiklerinde ve Lang’in babası Ho Van Thanh için tıbbi yardım istediklerinde Vietnam Savaşı’nın hâlâ şiddetle devam ettiğine inanıyorlardı.

Yetkililer, 2013 yılında Thanh’ın sıhhati bozulmaya başlayınca Lang’in ağabeyi Ho Van Tri’nin ikiliyi medeniyete dönmeye teşvik ettiğini söylüyorlar. Thanh, 2017’de bilinmeyen bir niçinle öldü.

Aile büyüğü Thanh, Vietnam savaşından evvel Tra Kem mezrasında ailesiyle birlikte olağan bir hayat yaşıyordu. Baba-oğul savaştan kaçtıktan daha sonra, ormandan meyve toplayarak ve mısır ekerek yabanî tabiatta hayatta kaldı. Ağaç kabuğundan yapılmış peştemaller giyiyorlardı ve yerden beş metre yüksekte ahşap bir kulübede yaşıyorlardı.

Lang’le bir arada bir hafta yaşamak için ormana giden kâşif arkadaşı Alvaro Cerezo, çağdaş hayatı keşfetmenin Lang için ölümcül sonuçlar doğuracağına inanıyor.

ÇAĞDAŞ HAYATIN ÖLÜMCÜL SONUÇLARI

Lang’in hayatı dünya çapında manşetlere de husus oldu; Lang’le birlikte bir hafta yaşamak için ormana giden kâşif arkadaşı Alvaro Cerezo, çağdaş ömrü keşfetmenin Lang için ölümcül sonuçlar doğuracağına inanıyor: “Gittiğine fazlaca üzüldüm fakat benim için mevti de bir kurtuluş zira son aylarda acı çektiğini biliyorum. O hoş bir insandı, onu unutmak imkansız olacak, onu her gün özleyeceğim. Lakin onun medeniyet ortasında yaşadığını görmek hoşuma gitmedi. Her vakit onun ve bedeninin bu biçimdesine büyük bir değişikliği kaldıramayacağından endişelenmiştim. Bütün hayatını ormanda yaşayarak geçirmişti ve daha sonra işlenmiş besinler yemeye ve hatta kimi vakit alkol almaya başladı.”

Cerezo, Lang ile medeniyetten kaçmak ve ıssız bir adada büsbütün yalnız birkaç gün yahut hafta geçirmek isteyenlere yardım eden bir kuruluş olan Docastaway ile yaptığı çalışma yardımıyla tanıştı. Cerezo ayrıyeten Lang’in hayatı hakkında bir kitap yazdı.