Uygar’ın kolu kırıldı tam 13 gündür ameliyat yapılamıyor

Leyla

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
3,102
0
1
Sıhhat Bakanlığı’nın medikal kesimine olan borcunun ödenmemesi insanların sıhhatini tehdit eder hale geldi. 15 yaşındaki Uygar’ın kolu kırıldı. 3 hastane gezdi. 13 gündür ameliyat için gerekli gereç bulunamıyor. Annesi isyan etti: “Hep kötüyü örnek aldık, umut hiç olmayacak.”

Medikal bölümü, kamudan birikmiş alacaklarını uzun vakittir tahsil edemiyor. Korkulan noktaya gelindi artık ameliyatlar da yapılamıyor. Gelinen noktanın son örneklerinden biri 15 yaşındaki Uygar’ın başına geldi.

Etüde giderken düşerek kolunu kıran Uygar, çabucak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Röntgen çekildi. Kolunda önemli bir kırık tespit edildi. Hekimler “Platin takılması gerekiyor lakin elimizde yok” dedi.

Uygar Adana’da 3 hastane gezdi fakat platin bulunamadı. Kol süreksiz olarak alçıya alındı. Uygar ağrılar ortasında 1 Aralık’tan bu yana tam 13 gündür platin alınmasını bekliyor.

HEKİM: “HEMEN AMELİYAT EDİLMESİ GEREKİYOR LAKİN MATERYAL YOK”

Süreci annesi Nilüfer Aslan şöyleki anlatıyor:

• 1 Aralık günü oğlum Uygar etüd merkezine giderken nöbetçi eczanenin orta refüje koyduğu tabelanın ipine takılarak düşmüş. Etraftakilerin sayesinde ambulansla Seyhan Devlet hastanesine kaldırıldı.
  • Tabip, “Kolunda kırık var, ameliyat edilmesi gerekiyor fakat hastanede platin ve gereçler yok, ne vakit geleceği de belirli değil isterseniz yatış yapabiliriz” dedi. Ne vakit geleceği muhakkak olmadığı için meskene döndük. Bize haber vereceklerini söylemiş olduler.
“AĞRILARI DİNMEDİ”

• Ağrıları dinmedi, bir haber de çıkmayınca bu sefer Çukurova Devlet Hastanesi’ne gittik. Tıpkı biçimde “Malzeme yok” dediler.
  • 7 Aralık’ta Balcalı Hastanesi’ne gittik Orda da materyal yoktu. “Ne vakit gelecek” dediğimizde, “hiç bir bilgimiz yok” dediler. “Biz size haber veririz dediler bugün için, hala haber yok.”
  • Bu ortada birinci vakit içinderda toplumsal medyadan durumu yazdım ve Sıhhat Bakanlığı’nı etiketledim. Beni aradılar. Olayı tekrar anlatmamı söylemiş olduler. Dönüş yapacaklarını söylemiş olduler.
“BİZİ niye ŞİKAYET ETTİNİZ?”

• 3-4 saat daha sonra Seyhan Devlet Hastanesi’nden aradılar. Kendilerini şikayet ettiğimi söylemiş olduler. “Hayır ne hastaneyi, ne tabibi şikayet ettiğimi yalnızca materyal olmadığını dediğinizi yazdım” dedim. “Bu durum hastanemizle alakalı değil, medikalcilerle ilgili, şu an medikalcilerle anlaşamıyoruz” dediler.
  • “Peki ne vakit anlaşacaksınız?” diye sordum, “hiç bir bilgimiz yok” dediler.
  • yine 184’ü aradım. Vilayet Sıhhat Müdürlüğü’yle konuştuklarını ilettiler. Vilayet Sıhhat Müdürlüğü de medikalcilerle yaşanan sorun niçiniyle bu durumda olduklarını aktarmış.
  • Biz Adana’da yaşıyoruz. Bekar bir anneyim, nafakayla geçinmeye ayakta kalmaya çalışıyorum. 10 yaşında “hafifçe mental” bir de kızım var.
“22 KİLOMETRE UZAKTA BİR OKULA VERDİLER”

• Kızımın özel bir durumu var onunla daima ilgilenmem gerekiyor. Oğlum Uygar açık öğretim lisesinde zira devletimiz ona konutumuza yakın bir okul gösteremedi. 22 kilometre uzakta bir okula kayıt yapabileceğimiz söylemiş olduler.
  • Valiliğe başvurdum. Kızımın özel durumunu anlattım. Oğlumun o okula gitmesi için 400 TL servis , 600 lira da yemek parası istendiğini, bunu karşılamamın mümkün olmadığını anlattım. Yakın bir okula alınmasını arzettim. Yapmadılar.
  • Ben de oğlumu açık öğretim lisesine yazdırdım. Etüde de desteklemeye çalışıyorum. İşte o etüde giderken bu kaza yaşandı.
  • Bu güç günlerin bir an evvelden bitmesini istiyorum, oğlumun acılarının dinmesini istiyorum.
  • Platinin olmama niçini doların yüksekliği. Bu ülkenin başına ne geldiyse cahillikten geldi. Daima makus ülkeleri örnek aldık, Umut hiçbir vakit olmayacak.