Virüs süratli aşı yavaş

Leyla

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
3,103
0
1
Ülkemizde günlük aşılanma sayısının düştüğünü ve maske-mesafe-hijyen kurallarına da artık dikkat edilmediğini belirten Aykaç, “Bu yüzden salgın baskılanamıyor” dedi.

Türkiye’de Sıhhat Bakanlığı’nın resmi datalarına göre hasta sayısı 8 milyon 200 bine yaklaştı ve vefat sayısı ise 71 bini geçti. Ne yazık ki salgın gerek dünyada gerekse Türkiye’de denetim altına alınamıyor.

Dr. Nilüfer Aykaç

Dünyanın yaklaşık 2 yıldır, Türkiye’nin de yaklaşık 1.5 yıldır Covid-19 pandemisiyle uğraş ettiğini hatırlatan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nilüfer Aykaç, tüm dünyada hadise sayısının 250 milyonu, hayatını kaybedenlerin sayısının da 5 milyonu aştığına dikkat çekerek şunları söylemiş oldu:

TÜRKİYE DÜNYA 4’ÜNCÜSÜ

DSÖ datalarına bakılırsa, en yüksek hadise sayısı sırasıyla Amerika, Rusya, İngiltere, Türkiye ve Almanya’dır. Türkiye -uzun bir müddetdir olduğu gibi- hadise sayısında dünya dördüncüsü. Rusya’da aşı oranları İngiltere ve Türkiye’ye nazaran daha düşük düzeylerdedir. Rusya’da kısmi kapanma uygulamaya konulmuş, Almanya’daki artışlar kararında elektif ameliyatlar ertelenmiş ve kısmi kapanma tartışılmaktadır.

OLAY SAYILARINA DİKKAT!

Bir salgının denetim altında olduğunu söyleyebilmek için hadise sayısının 100 binde 10 ve okul açılmasının kriteri de 1’in altında olmalı. Fakat 100 bine 100’lük bir olay sayısı salgının denetim altında olmadığını gösteriyor. Türkiye’de, haftalık toplam olay sayısı 100 binde 237. Bu durum sekiz haftadır 100 binde 200’ün üzerinde devam ediyor. Türkiye’de salgının denetim altına olduğunu söylemek için, günlük olay sayısının 800’ün altında olması gerekiyor. Biz şu anda bu pahanın çok üstündeyiz. Ayrıyeten yaygın test yapılmasına karşın 2 haftadaki test olumluluğunun yüzde 5’in altında ya da test olumluluğunun yüzde 3’ün altında olması gerekiyor. Türkiye, Temmuz ayı prestijiyle test olumluluğu yüzde 7-9 içinde seyrediyor. Tüm bu kriterler Türkiye’de salgının denetim altında olmadığının göstergesidir.

EN TESİRLİ KORUNMA YOLLARI

Virüsten korunmanın en tesirli yollarından biri aşıdır. Lakin Türkiye’deki aşılama suratı ve sayısı da maalesef kâfi değildir. Covid-19’a yol açan SARS-CoV-2 virüsü damlacık yolu ile bulaşıyor. Son periyotta yapılan bilimsel araştırmalar, daha az olmakla bir arada aerosol yoluyla da yayılabildiğini gösteriyor. Bu niçinle damlacık yolu hastalıklarını önlemeyi sağlayan maske, ara ve hijyen uygulamaları bulaşmayı önlüyor. Aerosol bulaşı önlemek için de klimatize ortamlardan uzak durulması ve yerlerin iç ortam hava kirliliğin doğal havalandırma yolu ile giderilmesi gerekiyor. Bilhassa kapalı ortamlarda N95/FPP2 üzere müdafaa özelliği yüksek maskelerin kullanılması büyük ehemmiyet taşıyor.

GRİP VE ZATÜRRE AŞILARI DA DEĞERLİ

Toplumun Covid-19’dan korunmasının en tesirli yolu aşı olunması ve PCR testi olumlu tüm hasta şahısların saptanıp, iyileşene kadar toplumsal temastan izole edilmesidir. Öte yandan Covid-19 pandemisinin niye olacağı sıhhat hizmet yükünü azaltmak ve şahısların sıhhatini korumak için 6 aydan büyük herkese, risk kümelerini önceleyerek grip (influenza) aşısı; 65 yaş üstü bireyler, kronik bronşit, astım, kronik böbrek ve kalp hastalığı ya da kanser hastalığı bulunanlara ise ayrıyeten zatürre aşısı yapılmalı.