Yardım malzemeleri Gazze'ye ABD yapımı bir iskeleden giriyor, ancak yetkililer bunun yeterli olmadığını söylüyor

Elif

New member
16 Haz 2021
1,107
0
0
İnsani yardım taşıyan kamyonlar, Cuma günü erken saatlerde ABD ordusunun inşa ettiği derme çatma iskeleden Gazze'ye doğru yola çıkmaya başladı. Bunlar, iki ay içinde bölgeye deniz yoluyla gönderilecek ilk yardım sevkiyatlarıydı. Ancak yeni gıda ve diğer yardım sevkiyatları, insani yardım gruplarının Gazze'deki sarsıcı açlık ve sıkıntıya çözüm bulmak için ihtiyaç duyduklarını söyledikleri miktarın çok altında kalıyor.

Bir gün önce ABD ordusu, Pentagon'un Mart ayında açıkladığı deniz koridorunun tamamlanmasında önemli bir adım olan yüzen iskeleyi ve deniz duvarını Gazze sahiline demirlediğini açıklamıştı. ABD'li yetkililer ve uluslararası yardım grupları, deniz sevkiyatlarının kara yoluyla yapılan teslimatların yerini alamayacağını, yalnızca tamamlayabileceğini söyledi.

Cuma günü hiçbir ABD askerinin Gazze'ye girmediğini belirten ABD ordusu, yalnızca bazı ülke ve kuruluşlar tarafından bağışlanan yardımların ulaştırılması için lojistik destek sağladığını vurguladı.

2,2 milyon sivilin yaşadığı, savaşın harap ettiği bölge, insani yardıma her zamankinden daha fazla bağımlı durumda. Yedi ay süren İsrail bombardımanının yarattığı yıkım, İsrail'in sıkı denetimleri ve sınır geçişlerindeki kısıtlamalar, giriş seçeneklerini zaten ciddi şekilde sınırlamıştı. İsrail'in geçtiğimiz bir buçuk hafta içinde Refah kenti çevresinde askeri saldırı başlatmasından bu yana, güney Gazze Şeridi'ndeki önemli kara geçişlerinden malzeme akışı minimuma indirildi.

Yardım kuruluşları Gazze'deki koşulların kötüleştiğini bildirmeye devam etti. Save the Children ABD başkanı ve genel müdürü Janti Soeripto, Cuma günü Haberler'a şunları söyledi: “Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şeyi hiç görmedik.”

İsrail, yardım girişini kolaylaştırmak için daha fazlasını yapması konusunda Biden yönetimi ve diğer müttefiklerinin baskısıyla karşılaştı. Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken bu hafta, Refah ve çevresindeki çatışmalar nedeniyle yardım ulaştırılmasındaki son gelişmelerin ortadan kaldırıldığı konusunda uyardı.

Filistinlilere yardım eden ana BM kuruluşuna göre, İsrail'in 6 Mayıs'ta askeri saldırısına başlamasından bu yana 630.000'den fazla Gazzeli Refah'tan kaçtı. Birçoğu, BM ajansı UNRWA'nın sosyal medyada artık “dayanılmaz derecede kalabalık ve berbat koşullar altında” olduğunu söylediği merkezi Deir al Balah şehrine göç etti.

Bu hafta, ABD dışındaki 7 sanayileşmiş demokrasiden oluşan Grubun tüm üyeleri de dahil olmak üzere 13 ülkeden üst düzey diplomatlar, bir kopyası Haber tarafından görülen ortak bir mektupta, İsrail'in “acil harekete geçmesi” gerektiğini söyledi. ” Gazze'deki insani krize çözüm bulmak için. İsrail dışişleri bakanına hitaben yazılan mektupta, İsrailli yetkililere bölgeye giren yardım miktarını artırma, sivilleri korumak için “somut önlemler” alma ve “sürdürülebilir ateşkes” için çalışma çağrısı yapılıyor.

Cuma günü Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'ndaki duruşmada İsrail'i temsil eden avukatlar, Refah'taki askeri operasyonun “sınırlı ve yerel” olduğunu savundu ve yargıçların İsrail'in Gazze'deki eylemlerini sınırlamaya çalışmaması gerektiğini savundu.

Birleşmiş Milletler'in en yüksek yargı organı olan mahkemedeki duruşmalar, Güney Afrika'nın Aralık ayında İsrail'i Gazze'deki Filistinlilere soykırım yapmakla suçladığı davanın bir parçası. Ocak ayının sonlarında mahkeme İsrail'in soykırım eylemlerini önlemek için daha fazlasını yapmasına karar verdi. Ancak soykırımın işlenip işlenmediğine ilişkin asıl davanın gelecek yıla kadar görülmesi beklenmiyor.

Geçen hafta Güney Afrika, yargıçlardan Refah'ta sivillerin geniş çapta zarar görmesini önlemek için acil durum kararı vermelerini istedi. Güney Afrikalı avukatlar Perşembe günü mahkemede İsrail'in Refah operasyonunun “Gazze ve Filistinli nüfusun yok edilmesine yönelik son adım” olduğunu savundu.

Cuma günü, İsrail'in uluslararası hukuktan sorumlu başsavcı yardımcısı Gilad Noam, İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığını güçlü bir şekilde reddettiğini yineledi. İsrailli yetkililerin, Refah da dahil olmak üzere bölgedeki yoğun çatışmalar sırasında insani yardım akışını kolaylaştırmak ve sivilleri korumak için çalıştığını söyledi.

Bay Noam yargıçlara, “İsrail böyle bir durumun ortaya çıkardığı muazzam karmaşıklıkla başa çıkmak için adımlar atıyor” dedi. “Dolayısıyla Refah'a büyük çaplı bir saldırı olmadı; bunun yerine tahliye çalışmaları ve insani faaliyetlere destek öncesinde spesifik, sınırlı ve yerelleştirilmiş operasyonlar yaşandı.”

İsrail ordusu, geçici iskele projesini “bir numaralı öncelik” olarak desteklemek için ABD ordusuyla birlikte çalıştığını söyledi.

Cuma günü gelen malzemeler Gazze'nin ihtiyaçlarının sadece bir kısmını temsil ediyordu: ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'na göre 11.000 kişilik yiyecek barları, 7.200 yetersiz beslenen çocuk için tedavi edici gıda ve 30.000 kişiye hijyen kitleri. İngiliz hükümeti plastik kaplamadan yapılmış 8.400 acil durum barınağı gönderdiğini söyledi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki haftalarda daha fazla yardım gelecek, ancak deniz yolunun tek çözüm olmadığını biliyoruz” dedi.

Yardımın bölgenin neresine veya ne zaman teslim edileceği henüz belli olmadı. BM Dünya Gıda Programı yaptığı açıklamada, kamyonların koordine edilmesi, malzemelerin yüklenmesinin denetlenmesi, depolara gönderilmesi ve “insani yardım kuruluşlarının Ortağı”na teslim edilmesi de dahil olmak üzere, iskeleden gelen yardımların Gazze'deki lojistiğiyle ilgileneceğini söyledi.

Pentagon yetkilileri, başlangıçta her gün deniz yoluyla yaklaşık 90 kamyon malzeme ulaştırmayı hedeflediklerini, operasyon kapasiteye ulaştığında bu sayının yaklaşık 150 kamyona çıkacağını söyledi. Geçtiğimiz Ekim ayında savaş başlamadan önce her gün ticari mal ve yardım taşıyan yaklaşık 500 kamyon Gazze'ye geliyordu.

Pentagon'a göre, Savunma Bakanı Lloyd J. Austin III, Perşembe günü İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile yaptığı telefon görüşmesinde deniz koridoru konusunu görüştü. Bakanlığa göre Bay Austin, iskelenin yanı sıra kara sınır geçişleri yoluyla da Gazze'ye yapılan insani yardımın “artırılması” gerektiğini vurguladı.

Merkezi Komuta Komutan Yardımcısı Koramiral Brad Cooper, iskelenin kara geçişleri yoluyla sağlanan yardım akışını tamamlayacağını söyledi. Bunların “gerekli miktarda yardımın ulaştırılmasının en verimli ve etkili yolu” olduğunu vurguladı.

Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah'taki iki ana yardım geçiş noktasından biri, İsrail'in buradaki Hamas militanlarına karşı askeri operasyona başlamasından bu yana kapatıldı. Geçen hafta Hamas'ın yakınlarda düzenlediği roket saldırısında dört İsrail askerinin ölmesinin ardından İsrail, ikinci büyük sınır kapısı Kerem Şalom'u kapattı. İsrail, bu sınır kapısının artık yeniden açıldığını söylüyor.

Bir yardım kuruluşu olan World Central Kitchen, yaklaşık yirmi yıldır ilk kez deniz yoluyla yardım malzemelerini Gazze'ye taşımak için Mart ayı ortasında derme çatma bir iskele inşa etti. Ancak bu çabalar, Nisan ayı başlarında grubun yedi çalışanının İsrail saldırısında öldürülmesinin ardından aniden sona erdi.