Yaşlı ve mutlu, İtalya’nın iyi yaşlanmasının sırrı

Leyla

Global Mod
Global Mod
25 Mar 2021
3,093
0
1
Yaşlanmak yeterli değil, mutlu yaşamınızı uzatmalısınız. Ancak bunu yapabilmek için yaşlı bir adam olmanın gururundan yola çıkmamız gerekiyor. Yaşlılık yaşayanların rolünü yeniden değerlendirmenin doğru olduğu kavramına güçlü bir şekilde yaklaşan 65 yaş üstü izleyici, 13 Ekim Cuma günü Festival sahnesinde bir araya gelen pek çok uzmanın üç otoriter sesini dinledi. Selamlar, moderatörlüğünde Aureliano Stingi, bilim adamı ve Selam’ın imzaları arasında. Den başlayarak Lidia Raverakitabın yazarı ve yazarı ‘Yaş Gururu’devam etmek Roberto Bernabeiİç Hastalıkları ve Geriatri profesörü, Katolik Üniversitesi Geriatri Uzmanlık Okulu müdürü ve Roma Gemelli Polikliniği Vakfı Yaşlanma, Nörolojik, Ortopedi ve Baş Boyun Bilimleri Bölümü direktörü. Roberto MessinaSenior Italia FederAnziani’nin ulusal başkanı ve Senior uluslararası sağlık derneği platformunun başkanı.

Uzun ömürlülük: Japon büyüklerinin kurallarına değer veriyoruz

kaydeden Aureliano Stingi

09 Ekim 2023

Uzun yaşamın paradoksu

Ömrün uzatılmasından bahsettiğimizde hemen bir paradoks ortaya çıkıyor. Ki özetlemek gerekirse; hayat uzuyor ama son yılların hastalıkla geçeceğini sıklıkla söylüyoruz. Sanki kalite geçen yılların peşinden gitmiyormuş gibi. Peki uzun ömürlülüğü nasıl fırsata dönüştürürsünüz? Bernabei şöyle açıklıyor: “Tanrı bize sağlıklı bir yaşam beklentisi verdi; 2011’de 65 yaş üstü için 6 buçuk yıl olan bu süre, şimdi ortalama 10 yıl oldu.” 14. Bu nedenle, çoğumuz 80-90 yaşlarına ulaştığımıza göre (ikincisi neredeyse bir milyon, özellikle de kadınlar), 65 yaşında önümüzde en az 10 yıl sağlıklı olacağımız açıktır. , eğer birisi ilgilenirse bu bir kaynaktır. Bu nedenle, emekli olup enerjilerini önlerindeki iyi bir yaşamla geçecek on yıl içinde iş yapmaya yatırabilecek kişilere yönelik hedefli finansman ayırmamız gerektiğini düşünüyorum.”

Yaşam tarzı değişikliği

Peki diğerlerine, sağlık durumları iyi olmayanlara nasıl yardım edebiliriz? Bernabei’ye göre uygulanması gereken bir strateji var: “Onları günlük hayatlarını değiştirecek bir yaşam tarzına yönlendirmeye çalışın”. “Kesinlikle haplarla değil – altını çizdi – ama asırlık insanların yaşadığı ‘Mavi bölgelerden’ öğrenerek, beslenmeye (meyve ve sebzeler temel taşıdır) ve harekete (TV karşısında daha az, merdivenlerde daha çok) odaklanarak. Ama her şeyden önce hoş bir şeyler yaparak aile sevgisini ve sosyal ilişkileri geliştirin”.

İtalya, Japonya’dan sonra dünyanın en yaşlı ikinci ülkesi olduğundan, bu daha uzun yaşadığımız anlamına geliyor ama aynı zamanda yaşlıların toplumumuzdaki rolünü sorgulamamıza da neden oluyor. En azından hobi edinenlerin bilişsel gerilemesinin daha yavaş olduğuna dair kanıtlar var. FederAnziani bu alanda hareket ediyor.

“Önümüzde 10 yılı aşkın bir süre var”

“Ama kim sadece 10 yıllık sağlıklı bir yaşam sürebileceğimizi söyledi?” Kışkırtıcı soru Messina’dan geldi ve şu güvenceyi verdi: “20 veya 30 kişi daha olabilir, çünkü yaşlılar GSYH’nin %4’ünü oluşturuyor ki bu sayılmıyor. Ölmeyi göze alamayız, emekli olduğumuzda milletin yanında olmalıyız.” , okullar bitince bizi ev hapsine alıyorlar, onlar başlayınca biz de torunlarımıza bakmak zorunda olduğumuz için yeniden taşınmaya başlıyoruz. Bu aktiviteye saati 7 euro ödense 39 milyar euro ederdi.”

“İkincisi, farklı yaşlı türleri olduğunu dikkate almalıyız: Sağlığı iyi olanlar ve durumu kötü olanlar – diye devam etti Messina – Ve sonra kültür yaratıyoruz ve turizmin iplerini elimizde tutuyoruz: İtalya’da seyahat eden 14 milyon süper olgun insan var , müzelere, otellere sık sık giderler ve yerel GSYİH’yi artırırlar. Onlar yaşlılar, yaşamak ve ailelerine ayıracak zamanları olmak için büyük bir istekleri var”. Altını çizen: “Sorun Devletin bu durumu nasıl yönetebildiğidir: Küçük kasabalarda yaşayan, sağlık hizmeti bilmeyen yaşlılar. Federanziani’nin misyonu onları savunmak, korumak, her şeyden önce onları eğlendirmek ve uzun süre yaşatmaktır. aileleriyle birlikte”.

65 yaş üstü, depresyona karşı bir köpek (ya da kedi) sahiplenmekten daha iyi bir şey olamaz

kaydeden Irma D’Aria

29 Eylül 2023

Çağın gururu dili

Uzun ömürlülük konusunu dil açısından ele alanlar da vardır. Lidia Ravera bunu bir görev haline getirdi. Ve onun kitabında ‘Yaş Gururu’ bizi değiştirmeye teşvik ediyor. “Çok katılıyorum James Hillman‘Yaşlılığın en ciddi patolojisi, yaşlılığa dair sahip olduğumuz fikirdir’ derken, Selam aşamasında şöyle açıkladı: Yaşlılarla ilgili yaşlıları diskalifiye edici sıfatların ve stereotiplerin ortadan kaldırılması fikri üzerinde yıllardır çalışıyorum. kendi başına bir kafes olan ve günlük yaşamı Via crucis’e dönüştüren bir yapı”. “Üzerinde çalıştığım ilk şey basit: yaşlılık hayatın bir parçası, bir kara delik değil – diye devam etti -. Hiçbir iki hayat aynı değildir. Ben yaşlıyım ve ‘yaşlı’ sıfatı beni korkutmuyor. Aslında İtalyanları yaşamış olmanın gururunu kutlamaya davet ediyorum. Çünkü aksi takdirde kendi kalemize gol atıyor olurduk: Eğer damgalanmış bir azınlığa ait olmayı reddedersek asla huzurlu, özgür ve mutlu bir yaşlılık yaşayamayız. Eğer kişi hastalığa takıntılı olarak yaşadıysa, onu hoş karşılamaya zemin hazırlayacaktır.”

“Bu kitap bir mitingdir”

Ravera şunları hatırladı: “13 yaşındayken zaten çaresizdim çünkü 12 yaşında değildim ve bu nevrotik hayatımı bir savaş için, yetişkinlikle ilgili klişelere karşı bir savaş için kullandım. Kitabım bir makale değil, bir miting, bir itham. bir davet: tutkulu bir şey.”

Yazar şunu vurguladı: “Hayat bir yolculuktur ve her çağ yabancı bir ülkedir. Yaşlılıkta artık bir arzu nesnesi değilsiniz ama bir özne olabileceğiniz aklınıza gelmiyor mu?”. Yaşlıları güçlü adımlar atmaya teşvik ediyorlar: “Masayı tersine çevirebiliriz, oyunun kurallarını yeniden yazabiliriz, özellikle de sıfır büyümenin olduğu toplumumuzda – dedi. Kötü bir şekilde yaşayan ve felaketin baş kahramanı olan 14 milyonumuz var. olası değişim. Böylece toplumu gençlere ve bize de yer olacak şekilde yeniden tasarlayabiliriz. Bunu nasıl başarabiliriz? Yaratıcılığımıza uyum sağlamamız gerekiyor ve bu henüz bitmedi. Daha kısa bir geleceğe sahip olmamız gerçeği değil Kötü bir şey çünkü bu bize ayrımcılık yapma, önemli şeyleri seçme olanağı veriyor”.

Hareketsiz yaşam tarzı ve yalnızlıkla mücadele etmek için Fido ile yürüyen büyükanne ve büyükbabalar

kaydeden Irma D’Aria

02 Ekim 2023

Amaç: okuryazarlık

65 yaşından sonra da kendini iyi hissetmek için “ne yapmalı” konusunun önünde Messina’nın net fikirleri var. “Yaşlılar zaten buluşuyor ve etkinlikler yapıyor” diye hatırladı. Bu uygulamayı yaygınlaştırmayı düşünebiliriz. Ayrıca 14 yıl içinde nüfusun %42’sini ve seçmen havuzunun %50’sini oluşturacağız. 1900’de ortalama yaşam süresinin uzadığını hatırlıyorum. 50 yıl oldu ve bir yüzyılda bunu 80’in üzerine çıkardık. Ancak bilim yıllar süren araştırmaların ardından bu sonuca ulaştı. Aynı şey politika için de geçerli olmalı: 1900’de kimse kitlesel bunaklıktan söz etmiyordu.”

Messina için aslında “iki büyük sorunumuz var”. “Birincisi, yaşlılar olmadan yapamayacağımız gerçeği, çünkü onlar gerçek ekonomik ve sosyal güçtür” diye vurguladı. Ancak pek çok şey değişiyor: Örneğin ilk defa, yaşlılarla ilgili bir yasa çıkarmayı başardık. yaşlılar (uygulama kararnameleri eksik)”.

“Bir şey bizi düşünmeye sevk etmeli” diye sözlerini tamamladı: 65 yaş üstü 14,5 milyon nüfusa sahibiz (Ocak 2023 itibarıyla), ancak eğitim sorunumuz var (%50’si zar zor birinci sınıfa ulaşıyor). okuryazarlık: bizi bu dünyaya girmeye zorluyorlar ama gerçek şu ki yaşlıların çoğu bunu bilmedikleri için zorluk yaşıyor. Bütün bunlar önümüzdeki yirmi yıl içinde değişecek. Bundan eminim.”