Yunanistan’a geçen göçmenlere yardım eden nazaranvlilere casusluk suçlaması

celikci

Active member
25 Eyl 2020
6,589
0
36
Yunanistan’a geçen göçmenlere yardım eden nazaranvlilere casusluk suçlaması
Deniz yoluyla Türkiye’den Yunanistan’a geçen göçmenlere yardım eden sivil toplum kuruluşu üyelerinin yargılandığı dava, başladıktan kısa mühlet daha sonra ertelendi.

Midilli adasında görülen davada 17’si yabancı 24 yardım vazifelisi evvela “casusluk” suçlamasıyla yargılanacaktı. İnsan hakları kuruluşlarının reaksiyonunu çeken suçlamalar içinde ayrıyeten “evrakta sahtecilik” ve “radyo frekanslarının maddelere karşıt kullanması” da bulunuyordu.

BBC Türkçe’de yer alan habere bakılırsa dava, adap bakımından Midilli’deki mahkemenin yetkilerini aştığı nedeni öne sürülerek ertelendi. Bunun niçininin, yargılananlardan birinin avukat olması, Midilli mahkemesinin ise avukatları yargılama yetkisi bulunmaması olduğu belirtiliyor. Buna bakılırsa davaya ondan sonrasında bir temyiz mahkemesi bakacak.

Yunan basınında yer alan haberlere nazaran, yargılananlar içinde bulunan İrlanda kökenli bir Alman vatandaşı olan Sean Binder ile Almanya’da yaşayan Suriyeli mülteci Sarah Mardini de bulunuyor.

CASUSLUK SUÇLAMASINI REDDETTİLER

Mültecilere yardımdan sorumlu sivil toplum kuruluşu ERCI’nin üyesi olan bu şahıslar, “sahte evrak hazırlamak, liman müdürlüğünün radyo frekanslarını yasadışı kullanmak, insan tacirliği yapanlara kabahat teşkil eden yardımlar sağlamak” üzere suçlamalarla karşı karşıya.

2018 yılında gözaltına alınan 24 şahıstan biri olan dalgıç Sean Binder ile Sarah Mardini, 2015-2018 yılları içinde Türk kıyılarından Yunan adalarına geçen mültecileri arama-kurtarma, karaya çıkarma göçmen kamplarına yerleştirme, sıhhat ve besin üzere konulardaki süreçleri üstüne alan sivil toplum kuruluşlarından ERCİ’nin üyeleri olarak Midilli Liman Müdürlüğü ile yakın işbirliği ortasında oldukları biçimde, ansızın casuslukla suçlanmalarını şiddetle reddediyorlar.

Günün Trend Görüntüsü

Daha fazla göster

Alıntıdır